Deprem Felaketinde Borsa Manipülasyonu
6 Şubat depreminin ardından getirilen açığa satış yasağını delen 13 şirket ortaya çıktı. SPK, yasağa uymayan kurumlara 52 milyon lira ceza kesti.

Oluşturma Tarihi: 2024-10-04 17:16:38

Güncelleme Tarihi: 2024-10-04 17:19:07

6 Şubat'ta gerçekleşen ve on binlerce vatandaşın hayatını kaybettiği depremin üzerinden 20 ay geçti. Sermaye Piyasası Kurulu, deprem günü açığa satış yasağını delen aracı kurumlara ceza kesti.

SPK, 6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş olan ve Hatay, Adana, Malatya, Gaziantep gibi birçok şehri etkileyen deprem sırasında açığa satış yasağı getirmişti. Ancak bugün, yasağa uymayan şirketlere ağır yaptırımlar uygulandı.

SPK'DAN AÇIĞA SATIŞ YASAĞI

Deprem felaketi sonrası Sermaye Piyasası Kurulu, özellikle deprem bölgesindeki müşterilere yönelik esneklikler sağlamıştı. Kredili işlemler, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VİOP) ve kaldıraçlı işlemler konusunda düzenlemeler yapılırken, açığa satış yasağı sıkı bir şekilde devam ettirilmişti.

YASAĞI DELEN 13 ŞİRKETE CEZA

Kurul, Borsa İstanbul AŞ pay piyasalarında açığa satış işlemlerine aracılık eden 13 şirkete toplam 52 milyon 503 bin 606 lira idari para cezası verdi. Bu yaptırımlar, yasa dışı işlemlerin ne kadar ciddi sonuçları olabileceğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Kaynak:Para Medya