'Doların küresel hakimiyeti sona eriyor?'
Amerikalı ünlü finans uzmanı ve yatırımcı Ray Dalio, doların hakim olduğu dünya düzeni ve ekonominin küreselleşmesi çağının sona yaklaştığını söyledi.

Oluşturma Tarihi: 2023-01-18 13:34:16

Güncelleme Tarihi: 2023-01-18 13:34:16

Yatırım şirketi Bridgewater Associates'in kurucusu olan dünyaca ünlü ekonomist ve yatırımcı Ray Dalio, Nikkei'nin Japonca baskısına dikkat çeken bir röportaj verdi.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Amerikalı uzman Dalio, “Doların egemen olduğu dünya düzeni ve küreselleşen ekonomi dönemi sona eriyor. Şimdi büyük güçler ve onların müttefikleri ekonomik, mali ve askeri bloklar oluşturuyorlar” dedi.

Uzman ve yatırımcı Dalio, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Japonya'da çok büyük borçların biriktiğine ve bu ülkelerin devlet borcunu satın almak için para basan merkez bankalarına büyük ölçüde bağımlı olduğuna dikkat çekti.

Dalio, yatırımcılara uluslararası çatışmalara daha az maruz kalan, istikrarlı finansal sistemlere sahip, büyük iç çatışmaları olmayan ve inovasyona hazır ülkelere bakmalarını tavsiye etti.

Dalio'nun tavsiye ettiği ülkelerin başında ise Güney Doğu Asya ülkeleri Hindistan, Vietnam ve Endonezya geliyor.

Ekonominin küreselleşmesinin sona erdiğine inandığını belirten Dalio'ya göre dünyadaki mevcut durum, bize 2. Dünya Savaşı'nın patlak vermesinden önceki durumu hatırlatıyor.

ABD koruma fonu Bridgewater Associates'i kuran Dalio, mevcut dünya düzeninin, savaş sonrası dönemden çok II. "Daha büyük çatışmalara hazırlanmak için her ülkedeki popülizmi ve milliyetçiliğin büyüdüğünü göreceksiniz" dedi.