Konut fiyatlarındaki artış hızının yavaşlaması ve reel getirideki düşüş gayrimenkul yatırımcılarını farklı alanlara yönlendirdi. Pandemi sonrası ofis ve dükkan yatırımları ön plana çıkarken, ticari gayrimenkul piyasasında amortisman sürelerinin kısalması yatırımcının iştahını artırdı.
YÜZDE 64.7 ARTIŞ
Merkez Bankası'nın açıkladığı Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi, 2024 yılı ikinci çeyreğinde Türkiye genelinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 7.3 artış gösterdi. Ticari gayrimenkul fiyatları bir önceki yılın aynı çeyreğine göre nominal olarak yüzde 64.7 yükselirken, reel olarak yüzde 4.4 düştü. “Verinin ayrıntılarına bakıldığında ise dükkan fiyatlarının daha hızlı arttığı görülüyor.”
ANKARA ÖNDE
Dükkan fiyatları bir önceki çeyreğe göre yüzde 8 yükselirken, yıllık yüzde 66.7 artış kaydetti. Reel olarak ise yüzde 3.2 düşüş yaşandı. Ofis fiyatları ise yıllık bazda yüzde 54.2 oranında değer kazandı. “Üç büyük ildeki gelişmeler değerlendirildiğinde, İstanbul, Ankara ve İzmir'de sırasıyla yüzde 51.5, 72.1 ve 62 oranlarında artış gözlendi.”
8 YILIN ZİRVESİNDE
Cushman & Wakefield I TR International'ın raporuna göre, ticari gayrimenkulde kiralar döviz bazında son yılların en yüksek seviyesinde. “Mülk sahiplerinin lehine olan bu piyasa, kiralarda TL bazında artışa yol açtı.” Ofis piyasasında kiralar yüzde 77'ye, sanayide ise yüzde 100'e ulaştı.
İSTANBUL'DA METREKARESİ 80 BİN TL
Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Özellikle yatırımcılar için ofis ve dükkanlarda fırsatlar var.” İstanbul'da dükkan metrekare değerleri ortalama 80 bin TL, kira ortalaması ise metrekarede 350 TL. Ankara'da ise bu rakamlar sırasıyla 50 bin TL ve 250 TL.
KONUTTAN FAZLA DEĞERLENDİ
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Sertan Ünal, “E-ticaret ile birlikte depolama amaçlı gayrimenkullere olan ihtiyaç, ticari gayrimenkulleri daha cazip hale getirdi.” Hibrit çalışma modelinin yaygınlaşması ile birlikte ofis tercihlerinin de değiştiğini belirtti.
AMORTİSMAN SÜRESİ AZALIYOR
Son dönemde ticari gayrimenkullere olan ilgi artarken, “Amortisman süresindeki azalma talepteki artış beklentisini de beraberinde getiriyor.” Boşluk oranlarının azalması, dükkan kiralarında artış trendine yol açtı.