Düşük maliyetli ve çevre dostu çimento üretmek mümkün mü?
Dünyanın beton tüketimi 10 milyar metre küpe ulaşmasının ardından 'Çimentoda düşük maliyet ve çevreci bir üretim mümkün mü?' sorusu gündeme geldi.

Oluşturma Tarihi: 2018-10-08 13:51:52

Güncelleme Tarihi: 2018-10-08 13:51:52

Dünyada beton tüketimi yıllık yaklaşık 10 milyar metre küp. İnşaat sektörü ağır çevresel maliyetleri olan, son derece rekabetçi bir sektör. Peki hem ucuz, hem de çevre dostu bir çimento üretmek mümkün mü?

Kuzey İtalya'daki bir fabrikada her yıl 50 bin metreküp prefabrik beton üretiliyor. Şirket, geniş bir pazara sahip olan inşaat sektöründe rekabet eden sayısız firmadan biri. Bugün burada sadece inşaat işçileri değil, aynı zamanda kimya mühendisleri, malzeme bilimcileri ve çevre uzmanları da çalışıyor. İyi bir yalıtıma sahip olmasının yanı sıra daha verimli, ucuz ve çevre dostu bir çimento geliştirmeye çalışıyorlar.

Avrupa araştırma projesi ECO-Binder'da yer alan kimya mühendislerinden Arianna Amati, dünyada en çok kullanılan insan yapımı malzemenin beton olduğunu ifade ediyor ve ekliyor:

"Dünyadaki karbon salınımının yaklaşık yüzde 5'inden de yine beton sorumlu. Bu yüzden daha çevre dostu bir çimento ile yapılan, daha yeşil bir beton üretmek sadece doğa için değil, aynı zamanda bu özel ekonomik pazar için de oldukça önemli."

Projede çalışan bilim insanları konuya bir çözüm bularak beton üretmek için kullanılan çimento içerisindeki bazı mineralleri değiştirdi.

Ortaya çıkan betonun çevreye zararının yüzde 30 daha düşük olduğunu söylüyorlar.

Malzeme bilimcisi Jan Skocek kalkerin yüksek miktarda karbondioksit içerdiğini ve daha az kullanılması gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca birçok çimento ürününde bağlayıcı olarak kullanılan nodül klinkerler, Portland çimentosuna nazaran çok daha düşük sıcaklıkta (yaklaşık 200 derece) üretildiğini söylüyor:

"Bu da enerjiden tasarruf etmemizi ve karbon salınımını düşürmemizi sağlıyor. Bu maddenin karbon emisyonlarını azaltan hızlı kuvvet artışı özelliği var."

Araştırmacılar altı test duvar paneli oluşturmak için üç deneysel çimento kullandı. Her panelin üretimi 16 saat yerine ortalama 10 saat sürdü. Bilim insanları, bu panellerin yalıtım özelliklerinin yüzde 25 oranında bir artış gösterdiğini belirtiyor.

Projede görev alan bir diğer malzeme bilimcisi Blandine Albert duvarın içine özel, gözenekli bir madde yerleştirdiklerini anlatıyor ve duvarın güneş ışınlarını daha iyi yansıttığını söylüyor.

Panellerin esneklik, direnç, dayanıklılık ve mekanik sağlamlığını artırmak için çalışmalar devam ediyor.

Araştırmacılar, projede geliştirilen prefabrik ürünlerin yeni inşaatların yanı sıra iş yeri olarak kullanılan binaların yenilenmesi için de kullanılacağını düşünüyor.