Dolar

34,1673

Euro

37,7665

Altın

2.910,77

Bist

8.898,23

Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu: Türkiye bunlara hazır mı?

Türkiye, demokrasisinin en fazla çöktüğü ülkeler arasında. Kurumlar erozyona uğradı, ekonomide ise kritik adımlar atılmıyor. Geri dönmek zor olacak!

2 Saat Önce Güncellendi

2024-10-03 17:04:31

Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu: Türkiye bunlara hazır mı?

MIT Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu, Türkiye'nin ekonomisi ve demokratik kurumlarıyla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin, faiz ve enflasyon politikalarıyla küresel gelişmelere hazırlıksız yakalandığını belirten Acemoğlu, ülkenin demokrasisinin ciddi bir erozyona uğradığını söyledi.

"TÜRKİYE DEMOKRASİ KIŞINI YAŞIYOR"

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) ekonomi profesörü olarak görev yapan Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Cumhuriyet gazetesine verdiği röportajda Türkiye'nin son 20 yılda demokrasisinin en fazla gerileyen dört ülkeden biri olduğunu söyledi. Acemoğlu, "Türkiye şu anda demokrasi kışı yaşıyor. Kurumlar erozyona uğradı, medya bağımsızlığını yitirdi ve yargı tarafsız değil" dedi.

EKONOMİDE YAPISAL REFORMLAR ŞART

Acemoğlu, Türkiye'nin faiz politikalarıyla ilgili de uyarılarda bulunarak, mevcut politikaların ekonomiyi balonlaştıracağını ve uzun vadede büyük zararlar vereceğini ifade etti. "Türkiye'nin 15-20 yıllık bir fırsat penceresi var, bunu kaçırırsak çok kötü sonuçlar doğar" diyen Acemoğlu, ülkenin yapısal reformlar yaparak, teknolojik altyapıya ve beşeri sermayeye yatırım yapması gerektiğini vurguladı.

"MEDYA BAŞTA OLMAK ÜZERE CİDDİ KURUMSAL EROZYON VAR"

Türkiye'deki kurumsal yapının son yıllarda zayıfladığını belirten Acemoğlu, medya özgürlüğünün yok olduğunu ve yargı bağımsızlığının zedelendiğini belirtti. "Türk insanı, kaybedilenin geri gelmesinin ne kadar zor olduğunun farkında değil" dedi.

"FAİZLERİ YÜKSELTMENİN ÖNÜNDE ENGEL VAR"

Acemoğlu'na göre, Türkiye şu anki ekonomi politikasında kalırsa, faizlerin daha fazla yükselmesine izin verilmeyecek ve bu da ekonominin tekrar balonlaşmasına yol açacak. "Türkiye, ekonomik trenini kaçırmamalı" diye ekledi.

TEKNOLOJİYE YATIRIM YAPILMALI

Daron Acemoğlu, Türkiye'nin yapay zekâ, eğitim ve teknoloji alanlarına yatırım yapması gerektiğini belirterek, “Eğer bu adımları atmazsak, ülkemiz hem ekonomik hem de teknolojik yarışta geri kalacak” dedi.

Haber Ara