MIT Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu, Türkiye İş Bankası'nın 100. yılı kapsamında düzenlenen konferansta, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi programını eleştirdi. Acemoğlu, Türkiye'nin geleceği için yapay zekâ ve teknolojiye odaklanılması gerektiğini vurgularken, bu konularda “önümüzde çok kısa bir pencere var” ifadelerini kullandı.
ŞİMŞEK'İN PROGRAMINA ELEŞTİRİ
Konferansta konuşan Acemoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in programının sadece enflasyon ve faiz üzerine kurulu olduğunu vurgulayarak, “Teknoloji, yapay zekâ, iklim değişikliği, yaşlanma gibi konulara hazırlıklı olmalıyız. Ancak bu alanlarda programda herhangi bir şey yok. Sadece faiz ve enflasyon odaklı yaklaşımlar bu süreci kaçırmamıza neden olacak” dedi.
“BU PROBLEMİN PARÇASI”
Hukuk ve demokrasinin olmadığı bir ortamda ekonomiyi düzeltmenin mümkün olup olmadığı sorusuna ise Acemoğlu şu cevabı verdi: “Faizleri arttıralım, enflasyonu düşürelim, yabancı sermayeye biraz daha çekici gelelim diye düşünüyoruz. Ama bu bir çözüm değil, bu problemin parçası. Kısa vadede işleyebilir ancak uzun vadede çözüme ulaşmamızı sağlamaz.”
EŞİTSİZLİĞE DİKKAT ÇEKTİ
Gelir dağılımındaki eşitsizliğe de değinen Acemoğlu, “Eşitsizliği azaltmanın tek yolu üretkenliği ve verimliliği artırmaktır. Sadece asgari ücreti artırarak uzun vadeli bir ücret artışı sağlayamazsınız. Popülist politikalar bu sorunu çözemez” ifadelerini kullandı.
TEKNOLOJİ TRENİNİ KAÇIRMA RİSKİ
Türkiye'nin önünde çok kısa bir fırsat penceresi olduğunu vurgulayan Acemoğlu, “Verimliliği ve işçi ücretlerini nasıl artırabiliriz, sürekli bunları konuşmalıyız. Eğer bu dönemi doğru değerlendirmezsek, yapay zekâ ve teknoloji trenini kaçıracağız” dedi. Acemoğlu, Türkiye'nin 10-15 yıl içinde doğru adımları atmaması durumunda “geleceğinin parlak olmayacağını” belirtti.
T24