Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Ekonomist Önder Tavukçuoğlu: Start-Up’lar büyüdükçe ekonomi büyüyecek

Start-Up’ların artmasıyla ülke ekonomisinin de gelişeceğini ifade eden Ekonomist Önder Tavukçuoğlu, “Start-Up girişimleri büyüdükçe ülkemizin gayri safi milli hasılası büyüyecek hem de fonlayanların katılımcıları kazanacak” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-20 13:37:40

Ekonomist Önder Tavukçuoğlu: Start-Up’lar büyüdükçe ekonomi büyüyecek

Ekonomist Önder Tavukçuoğlu,bir ülkenin gelişmesi için en çok ihtiyaç duyulanın Start-Up'lar olduğunu vurgulayarak ülkemizin bunu çok iyi gördüğünü ve şu anda bu yeni ekonomi sistemde katılım bankalarını, sigorta sektörünü, bireysel emeklilik fonlarını devreye sokmak istediğini belirtti.

Yeni dünya düzeninde bir ülkenin gelişmesi için en çok ihtiyaç duyulanın Start-Up'lar olduğunu söyleyen Ekonomist Önder Tavukçuoğlu, “Start-Upların tamamına yakını bir yeni fikir, bir buluş ve teknoloji tabanlı olduğundan her ülkenin üzerine fazlaca düştüğü ve geliştirmek istediği bir modeldir. Öyle ki bugün dünya devlerine baktığımızda tamamına yakını Start-Up olarak kurulmuş, Unicorn olarak devam etmiş ve dünya markası olmuştur. Dünya genelinde Amazon, Alibaba, Apple, Google, Facebook'ı ülkemizde ise Trendyol, Yemek Sepeti, Getir ve Paraşüt gibi markaları örnek gösterebiliriz”dedi.

“Teknoloji tabanlı ve yenilikçi şirketler büyüyecek”

Dünyada ve ülkemizde devlet otoritelerinin de Start -Up'lara çok ciddi teşvikler ve fon sağlama modellerine girdiğini söyleyen Ekonomist Tavukçuoğlu, “Bunun nedeni, değişen dünyada teknoloji tabanlı ve yenilikçi şirketlerin büyüyeceğini, buna bağlı olarak ülkelerin dünya markası çıkartma fırsatı olabileceğinden dolayı bir fırsat olarak görülmesidir. İşin özünde de tüm devletler ülkelerine döviz girdisi sağlamak için çaba vermektedir. Aslında tüm bunlar yeni bir finansal sistemin de habercisi oluyor. Yani, teknoloji tabanlı yeni gelişen şirketlerin en büyük ihtiyacı önce fikir, mentörlük (sektörel danışman ve iş modeli seçici), uygun ortam (ofis ve network), büyük şirketlerle iş birlikleri gibi olmazsa olmazlar vardır” diye konuştu.

“Start-Up'lara sermaye geleneksel yöntemlerle yapılamaz”

Start- Up şirketlere sermaye enjekte edilmesi gerektiğini belirten Tavukçuoğlu, “Bu şirketler ilk kuruluş aşamasında ve ilerleyen zamanlarda yurtdışına açılmak için melek yatırımcı olmadığından, o girişim asla başarılı olmayacaktır.Bunu asla geleneksel yöntemlerle yani bildiğimiz bankacılık sektörüyle yapamazsınız. Bunun için başta girişim sermayesi fonları, üniversiteler, devletin kurduğu öncülüğünü yaptığı teknoparklar, kuluçka merkezleri, melek yatırımcılar (bireysel) olması gerekiyor. Ancak görülen odur ki, bunlar bile yetersiz kalmaktadır” şeklinde konuştu.

“Start-Up'larbüyüdükçe gayri safi milli hasıla büyüyecek”

Start-Up'ların artmasıyla ülke ekonomisinin de gelişeceğini ifade eden Ekonomist Önder Tavukçuoğlu şunları söyledi:

“Start-Up girişimleri büyüdükçe ülkemizin gayri safi milli hasılası büyüyecek hem de fonlayanların katılımcıları kazanacak. Bir nevi kazan kazan durumu ortaya çıkacak.Tüm dünyadaki ekonomik krizlerin ve dalgalanmaların en büyük nedeni daha önce geleneksel yöntemlerle çok büyük paralar kazanmış kesimin yenilikçi şirketlere sermaye sağlamamış olmalarıdır.Ülkemizde de aynı sorun vardır. Bu yeni sistemin en büyük amacı geleneksel sermaye ile yenilikçi girişimleri bir araya getirmektir. Bunu da bu finansal sistemin en uç noktası ve en alt noktasıyla yapabilirsiniz. Bunlar, Katılım bankacılığı, sigorta sektörü, bireysel emeklilik sektörü, girişim sermayesi şirketleridir.”

Haber Ara