Dolar

34,1505

Euro

37,1630

Altın

2.941,81

Bist

9.020,65

Elden kira ödeyenlere ceza yağacak! Kurallar değişti

Elden kira ödemesi sona erdi! Yeni düzenleme ile kira tahsilatı artık sadece banka ve finans kurumları üzerinden yapılabilecek. Kurala uymayanlara ağır cezalar yolda!

3 Saat Önce Güncellendi

2024-10-17 09:15:30

Elden kira ödeyenlere ceza yağacak! Kurallar değişti

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, konut ve iş yeri sahipleri, kira ödemelerini artık sadece banka, PTT veya özel finans kurumları aracılığıyla tahsil edebilecek. Elden kira ödemesi devri sona erdi. Kurala uymayan kiracılar ve ev sahipleri ciddi cezalarla karşı karşıya kalacak.

17 Ekim 2024 , Perşembe 09:08 | Güncelleme: 17.10.2024 09:08

KİRA ÖDEMELERİ ARTIK BANKADAN GEÇECEK
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımladığı Gelir Vergisi Genel Tebliği ile yeni bir düzenleme devreye girdi. Buna göre, konut ve iş yeri kira bedelleri elden tahsil edilemeyecek. Tüm kira ödemeleri sadece banka, PTT ya da diğer finans kuruluşları üzerinden yapılabilecek. Bu düzenlemeye uymayanlar için ağır cezalar öngörülüyor.

KURALA UYMAYANLARA AĞIR CEZALAR UYGULANACAK
Bigpara'dan Burak Taşçı'nın haberine göre, elden ödeme yapanlar tespit edildiğinde, hem ev-iş yeri sahibi hem de kiracıya ayrı ayrı cezalar kesilecek. Kurala uymayan birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek erbabı için 20.000 TL'den az olmamak üzere özel usulsüzlük cezası uygulanacak. İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ve kazancı basit usulde tespit edilenler içinse bu ceza 10.000 TL'den başlayacak. Diğer kişiler için ise ceza tutarı 5.000 TL'den düşük olmayacak. Cezanın üst sınırı ise bir takvim yılı içerisinde 20 milyon TL'yi aşamayacak.

KENDİSİNİ İHBAR EDENLER CEZADAN KURTULACAK
Tevsik zorunluluğuna aykırı şekilde ödeme yapanlar, ödemeyi takip eden beş iş günü içinde durumu idareye bildirdiklerinde, bu kişiler adına özel usulsüzlük cezası uygulanmayacak. Ancak bu sürenin aşılması durumunda cezalar devreye girecek.

CEZALAR HER YIL ARTACAK
Tahsilat ve ödemelerin belgeyle tevsik edilmesine uymayanlara uygulanacak ceza tutarları, her yıl bir önceki yılın yeniden değerleme oranına göre artırılacak. Tebliğ, bugünden itibaren resmen yürürlüğe girdi.

SON VİDEO HABER

'Şahan bir, sen iki! Konu menfaatleriniz olunca...'

Haber Ara