Elektrikte yeni fiyat modeli geliyor
Vatandaşların daha ucuza elektrik kullanmasını sağlamak için yeni fiyat modeli üzerinde çalışılıyor.

Oluşturma Tarihi: 2018-10-16 12:07:50

Güncelleme Tarihi: 2018-10-16 12:07:50

Enerji fiyatları ve döviz kurundaki yükselişle son dönemde artan enerji faturasına çözüm arayışları da başladı. Enerji Bakanlığı ve Enerji Piyasalarını Düzenleme Kurulu, yeni fiyat modeli olarak da bilinen kademeli elektrik tarifesi için alt yapı hazırlıklarını sürdürüyor. Konutlarda, vatandaşları koruyacak biçimde aylık belli bir tüketime kadar tarifeler düşük tutulacak. Yeni fiyat modeline ekim ayında geçilmesi beklenirken bazı şirketlerin hazırlıklarını tamamlaması için bir ay daha süre verildiği belirtiliyor.

Artan enerji fiyatları ve döviz kuru sonrası gelen açıklama sonrası merak konusu olan sisteme ilişkin, Enerji Tüketicileri Derneği Genel Başkanı Bülent Çebin, “Elektriği doğru kullanarak ekstra maliyete katlanmadan faturalar düşürülebilir” dedi.

KADEMELİ ELEKTRİK TARİFESİ NEDİR?

Yeni fiyat modeli ile konutlarda yaşayan vatandaşların daha ucuza elektrik kullanması amaçlanıyor. Kademeli elektrik tarifesine ilişkin yenisafak.com'a açıklamalarda bulunan Çebin, “Enerji Bakanlığı ve EPDK iş birliği ile belirlenen bir limitin altında kalan vatandaşların daha ucuza elektrik kullanması ile alakalı bir çalışma var” dedi.

Konuşulan limitin 150 kWh tüketim olduğunu vurgulayan Çebin, “Yani Ekim 2018 Mesken tarifesine göre hesaplama yaparsak bu tüketime sahip birisi yaklaşık 89,58 TL fatura ödeyecektir.Yaklaşık diyorum çünkü çok zamanlı tarifeden elektrik kullanan birisi aynı tüketim ile daha düşük fatura ödeyebilir. Buradan da elektriği doğru kullanarak ekstra maliyete katlanmadan faturalar düşürülebilir” açıklamasında bulundu.

Yeni fiyat modeline ekim ayında geçilmesi beklenirken bazı şirketlerin hazırlıklarını tamamlaması için bir ay daha süre verildiği belirtiliyor.

Kademeli elektrik tarifesi yani elektrikte yeni fiyat modeline geçilmesi konusunda değerlendirmelerde bulunan Başkan Bülent Çebin, yeni uygulama konusunda görüş alışverişinde bulunulması ve istişare mekanizmasının aktif tutulması gerektiğini ifade etti.

TARİFELER

Tek zamanlı tarifede tüm gün boyunca tek bir birim enerji bedeli uygulanırken, üç (çok) zamanlı tarifede ise gün elektrik talebinin yoğunluğuna göre, gündüz, puant ve gece olmak üzere üç zaman dilimine bölünür ve her zaman diliminde ayrı birim enerji bedeli uygulanır.

Tüketici talebin en yüksek olduğu saatte en yüksek fiyattan, daha düşük olduğu saatlerde ise daha düşük birim fiyatlardan faturalandırılır. Elektrik birim fiyatının en ucuz olduğu zaman aralığı, talebin düşük olduğu gece zaman dilimidir.

“EPDK MALİYETLERE GÖRE ZAM YAPAR”

“Şu unutulmamalıdır ki en pahalı enerji olmayan enerjidir” diyen Çebin, Enerji Bakanlığı ya da EPDK'nın elektrik şirketlerinin kasasını doldurmak için zam yapmadığını belirterek, “EPDK maliyetlere göre zam yapar. Dünyada hiç kimse hiçbir şeyi daha kötü yapmadan daha ucuza satamaz. Hangimizin elektrik kesintisine tahammülü var. En pahalı enerji olmayan enerjidir. Bir ürün ya da hizmetin sadece fiyatına bakara değerlendirme yapmak iyi niyetli bir yaklaşım olmayacaktır” dedi.

“ENERJİ TASARRUFU YAPMALIYIZ”

Son dönemde petrol ve döviz kaynaklı enerji fiyatlarındaki artışla tüketicinin şikâyetten çok, devletin sunduğu imkân ve hakları araştırması gerektiğini vurgulayan Çebin, “Daha bilinçli olarak elektriği kullanmalı ve enerji tasarrufu yapmalıyız” açıklamalarında bulundu.

“ELEKTRİK UCUZ, TASARRUF GÖZ ARDI EDİLİYOR”

Çebin, “Türkiye'de elektrik o kadar ucuz ki enerji konusundaki bazı teknolojileri getiremiyorsunuz. Örneğin enerji depolama sistemlerinin yatırım geri dönüş süresi Türkiye'de çok uzun. Bunun sebebi elektriğin çok ucuz olması. Elektrik o kadar ucuz ki birileri elektriği depolama ihtiyacı duymuyor. Böyle olunca da tasarruf ve verimlilik önlemleri göz ardı ediliyor” ifadelerini kullandı.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, “Avrupa ile kıyasladığımızda hem elektrikte hem doğalgazda en düşük maliyetler bizde. Her şey dahil kapı teslim fiyatlar, vergiler de dahil, 7 Euro/cent civarında şu anda Türkiye'de. Avrupa ortalaması 20.56. Her şey dâhil kıyaslamamızda konutlar için. Gazda da Avrupa ortalaması kilovat saati 7.62, bizde 2 cent. Avrupa'nın en ucuzu” açıklamalarında bulunmuştu.

Kaynak: Yeni Şafak