Emeklilik sisteminde yeni düzenleme: Maaş farkı kapanıyor

2024’te emekli olanların maaşlarının 2025’e göre yüzde 30 daha yüksek olmasıyla oluşan dengesizlikleri gidermek için ekonomi yönetimi, emeklilik sisteminde kapsamlı bir reform üzerinde çalışıyor.

2024-09-25 09:33:46

Ekonomi yönetimi, emekli maaşları arasındaki yüzde 30'luk fark nedeniyle oluşan dengesizlikleri gidermek için yeni bir emeklilik sistemi üzerinde çalışıyor. Yeni düzenlemeyle, emeklilik hesaplama yöntemleri ve en düşük emekli aylığı gibi konularda köklü değişiklikler yapılacak.

YÜZDE 30'LUK MAAŞ FARKI GİDERİLECEK

2024 yılında emekli olacakların maaşlarının, 2025'te emekli olacaklara göre yüzde 30 daha yüksek olması, bu yıl yoğun bir emeklilik başvurusu yaşanmasına sebep oldu. Ekonomi yönetimi, bu durumun bütçeye getireceği yükü hafifletmek ve maaş farkını gidermek için etki analizleri yaparak yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor. PRİM GÜNÜNE GÖRE FARKLILIK

Yeni düzenlemeyle birlikte, 7 bin gün prim ödeyen ile 9 bin gün prim ödeyen emeklilerin aynı maaşı alması engellenecek. Böylece prim günü ve maaş dengesizliğinin önüne geçilecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINDA DEĞİŞİKLİK

Halen en düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira seviyesinde bulunurken, kök aylığı bu rakamın altında olan emeklilere aylık tamamlaması uygulanıyor. Yeni düzenlemeyle bu uygulamadan vazgeçilip, yerine sosyal destek verilmesi planlanıyor.

Ekonomi yönetimi, tüm bu düzenlemeleri bir paket halinde sunarak, emeklilik sisteminde köklü değişiklikler yapmayı hedefliyor.

Türkiye'ye yatırım sözü veren şirketler

Fitch, Türkiye'de faiz indirim tarihini açıkladı!

Ba-Bs formlarına veda! Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede dev adım!

BDDK’nın yeni hamlesi kredi faizlerini düşürecek mi?

Yeni vergi düzenlemesi devreye alınıyor

Fed’in faiz indirimi risk iştahını artırdı: Piyasalarda pozitif rüzgarlar