Türkiye Emlak Katılım Bankası, Milli mücadele yıllarının ardından, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin imarını üstlenmek, inşaat teşebbüslerine destek olmak, yetimlerin hakkını korumak ve gerekli kredileri sağlamak amacıyla 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasıyla Emlak ve Eytam Bankası adıyla kuruldu.
TARİHİ SÜREÇ VE MİSYON
Kuruluşunun ilk yıllarında aralarında Yeni Meclis binası, Türk Ocağı binası ve Merkez Bankası binası gibi Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi'nin en seçkin örnekleri arasında gösterilen projeleri üstlendi. Ülkemizin ilk konut projesi Bahçelievler Konutları'nın yapımını gerçekleştiren banka, bu projede kullandığı sistemle konut kredisi finansman modelinin ilk örneğini de ortaya koymuş oldu. Daha sonra yurdun dört bir yanında hayata geçirilen Saracoğlu Mahallesi, Levent Konutları, Koşuyolu Mahallesi ve diğer sembol yapılarla ülkenin imarına ve istihdama büyük katkı sağladı.
93 YILLIK TECRÜBE VE BİRİKİM
Yıllar içerisinde değişen ülke ihtiyaçları sebebiyle birçok kez isim değişikliğine giden banka, Emlak ve Eytam Bankası olarak çıktığı yola, sırasıyla Türkiye Emlak Kredi Bankası, Tek Bank ve son olarak Türkiye Emlak Bankası isimleriyle devam etti.
Türkiye'nin en genç katılım bankası olarak BDDK'dan faaliyet iznini alan Türkiye Emlak Katılım Bankası, 93 yıllık tecrübesi ve Türkiye'nin alanında en deneyimli ve en çalışkan bankacılarından oluşan ekibiyle Türkiye'nin gücüne güç katmak için faaliyetlerine hız kazandırdı.
Türkiye Emlak Katılım Bankası, başta inşaat sektörü olmak üzere ekonomik büyüme ve istihdama katkısı yüksek olan stratejik sektörlere yönelik olarak, üreticilerden tüketicilere uzanan ekonomik döngüde sürdürülebilir ve herkes için erişilebilir finansman modelleri geliştirmeyi amaç ediniyor.
PANDEMİDE BAŞARILI BİR PERFORMANS
Emlak Katılım Genel Müdürü Nevzat Bayraktar, tüm dünyayı saran yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının, diğer sektörleri olduğu gibi bankacılığı da önemli ölçüde etkilediğini belirttiği açıklamasında Türkiye'nin, yerinde ve zamanında atılan adımlarla pandeminin yarattığı negatif tablodan minimum seviyede etkilendiğini söyledi.
İLK YARIDA STRATEJİK KARARLAR ALINDI
Bayraktar, bu bağlamda oluşan güven ortamının, kendilerine güç verdiğini ve faaliyetlerine pozitif şekilde yansıdığını ifade eden Bayraktan şunlara vurgu yapmıştı: "Gerek şubeleşme gerekse finansal yapı anlamında güçlendik. Emlak Katılım olarak yılın ilk yarısındaki makroekonomik görünüm ve ekonomik gelişmelere hızla uyum sağladık. Kredi stratejileri ve politikalarımızı gözden geçirerek pazarlama stratejimizde gerekli düzenlemeleri gerçekleştirdik. Hükümetimizin pandemi ile mücadele kapsamında oluşturduğu destek paketleri çerçevesinde, ölçeğimiz kapsamında reel sektöre destek sunduk. Ekonomik aktiviteye desteğimizi hız kesmeden sürdürdük. Düşük maliyetli konut kredisi teşviki ile 250 alt sektörü etkileyen inşaat sektöründe amaçlanan canlanma büyük ölçüde sağlanmış oldu. Emlak Katılım olarak biz de bu kampanya kapsamında sektöre katkı sağladık"
SALGINA RAĞMEN 9,2 MİLYAR LİRALIK AKTİF BÜYÜKLÜK
"Salgının oluşturduğu negatif etkilere rağmen aktif büyüklüğümüzü 9,2 milyar TL'den 16,2 milyar TL'ye taşıyarak yüzde 76,1'lik bir büyüme gerçekleştirdik. Özelikle reel sektörü destekleyen fonlar kullandırdık. Kullandırdığımız fon büyüklüğümüz 11 milyar TL'yi geçerken, topladığımız fonlar da 10,5 milyar TL civarında gerçekleşti." diyen Bayraktar, "2020 yılında pandemiyle birlikte gelen olumsuzluklara rağmen Emlak Katılım olarak belirlediğimiz hedefler doğrultusunda ilerledik. Önceliğimiz mevcut bankacılık ürün ve hizmetleri noktasında rekabette eşit seviyeye gelmek, yeni ürün ve hizmetlerle, yeni yaklaşımlarla farklarını ortaya koymak olacak" yorumunu yaptı.
ŞUBELEŞMEYE HIZLA DEVAM
Bayraktar, Türkiye'nin güçlü ekonomik konumuna güvendiklerini ve bu güven ışığında ülkenin dört bir yanında şubeleşme çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini aktardı.
Bu alanda yakaladıkları başarı çizgisiyle de hedef büyüttüklerine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti: "Son olarak İstanbul'da hizmete sunduğumuz şubelerle hizmet noktası sayımız 31'e çıktı. Geldiğimiz noktada Merkez (Ataşehir), Fatih, İkitelli, Ümraniye, Erenköy, Laleli, Sultanbeyli, Bağcılar, Pendik, Altunizade, Beykent, Güneşli, İmes, Merter, Üsküdar, Gebze, Ankara, Ankara (Ostim), Bursa, Bursa Yıldırım, İzmir, İzmit, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Samsun, Kayseri, Rize, Adana, Konya ve Konya Büsan şubelerimizle müşterilerimize hizmet sunuyoruz. 2020 yılı için planladığımız 40 şube hedefini yukarı yönlü olarak revize ettik ve yeni şube hedefimizi 50'ye çıkardık. Fiziki olarak bizim için elzem olan noktalarda yer almayı hedefliyoruz. Şube ağımızı genişletmeyi önümüzdeki yıllarda da sürdüreceğiz. Bu sayede müşterilerimize bulundukları lokasyonlarda ulaşmayı amaçlamakla birlikte yaptığımız yatırımla yerel ekonomiye ve istihdama katkı sağlamayı hedefliyoruz."
"DİJİTALDE BÜYÜMEYE ODAKLANDIK"
Emlak Katılım Genel Müdürü Bayraktar, şube kanalıyla müşterilere bulundukları lokasyonlarda ulaşmaya devam ederken, dijital kanalları da geliştirmeye devam ettiklerini bildirdi.Köklü geçmişe sahip genç bir katılım finans kuruluşu olduklarını ifade eden Bayraktar, Türkiye'nin dört bir yanında müşteri kazanmak istediklerini, bu anlamda şube ağı kadar dijital kanalları da etkin bir şekilde kullanmayı hedeflediklerini kaydetti.Bayraktar, bu süreçte müşterilere uzaktan, şubeye gelmeden hesap açabilecekleri Emlak Katılım e-şube'yi hizmete sunduklarını aktardı.
KAMU VE ÖZELLE TEMAS HALİNDE
E-şube sayesinde tamamen dijital kanal üzerinden müşteri kazanmayı ve tüm müşterilere ihtiyaç duydukları bankacılık hizmetlerini kapılarına kadar götürmeyi hedeflediklerini belirten Bayraktar, "Özel veya tüzel, tüm kişiler; müşterimiz olmak için özellikle bu pandemi döneminde şubelerimiz aracılığıyla temasa geçmek zorunda kalmasınlar, e-şubemiz aracılığıyla müşterimiz olsunlar, tüm bankacılık işlemlerini bu kanal üzerinden yapabilsinler istiyoruz. Dijital bankacılık alanında müşteri memnuniyeti ve bağlılığını sağlayacak ürünler özelinde çalışmalarımız devam ediyor. Bu kulvarda büyümeye odaklanıyoruz." değerlendirmesini yaptı.
Bayraktar, Emlak Katılım olarak Altın Katılma Hesabı ile verdikleri hizmetlere bir yenisini eklediklerin ve bu sayede müşterilere altını bir yatırım aracı olarak kullanma imkanı sağladıklarını kaydetti.
"KATILIM" DA SINIR YOK
Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası üyeliğini de tamamlayarak Takasbank Altın Transfer Sistemi'ne üye olarak altın hesapları arasında transfer yapabilen birkaç bankadan biri olduklarını vurgulayan Bayraktar, "Emlak Katılım müşterileri TL, dolar, avro karşılığında altın, gümüş ve platin alım-satımı işlemlerini de gerçekleştirebilirken, aynı zamanda Altın Katılma Hesabı ile getiri sağlayabiliyor." değerlendirmesinde bulunmuştu.