Dolar

34,1755

Euro

38,2666

Altın

2.910,41

Bist

9.691,04

Enflasyon beklentileri: Piyasa, reel sektör ve hane halkı arasında farklar!

Mahfi Eğilmez, 2025 yılı için enflasyon tahminlerini açıkladı: Piyasa katılımcıları %27,49, reel sektör %40 civarında, hane halkı ise %71,56 bekliyor. OVP hedeflerine olan inanç zayıf!

2 Saat Önce Güncellendi

2024-09-30 11:25:26

Enflasyon beklentileri: Piyasa, reel sektör ve hane halkı arasında farklar!

Ünlü iktisatçı Mahfi Eğilmez, gelecek yıl enflasyon oranları hakkında önemli bir tahminde bulundu. Eğilmez, beklenti anketlerine dayanarak yaptığı değerlendirmelerde, OVP hedefleriyle uyuşmayan enflasyon beklentilerinin, enflasyonla mücadelede olumlu sonuçlar çıkmasını pek mümkün kılmadığını vurguladı.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ VE ETKİLERİ

Eğilmez, “Ekonomide gidişi belirleyen en önemli etkenlerden birisi beklentilerdir.” diyerek rasyonel beklentiler kuramının önemine dikkat çekti. Beklentilerin gerçekleşmeler üzerindeki etkisi, karar alıcıların hareketlerini yönlendirmesiyle ortaya çıkmaktadır. Örneğin, yöneticilerin enflasyon artışını beklemesi, ürün fiyatlarını artırmalarına yol açarak, enflasyonu yükseltebilir.

MERKEZ BANKALARI VE ANKETLER

Eğilmez, “Merkez bankalarının enflasyonla doğru bir şekilde mücadele edebilmek için bu beklentileri önceden görerek ona göre tavır almak durumunda” olduğunu belirtti. Süreklilik taşıyan anketlerin düzenlenmesi, enflasyon beklentilerini izlemek ve yönetmek açısından büyük önem taşımaktadır.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ: KİM HAKLI ÇIKACAK?

Eğilmez, TCMB'nin düzenlediği anketlerin sonuçlarını paylaşarak, Eylül 2025'te enflasyon beklentilerini açıkladı. Piyasa katılımcıları, Eylül 2025'te enflasyonun %27,49'a düşmesini beklerken, reel sektör temsilcileri mevcut enflasyon seviyesinin devam edeceğini düşünmektedir. Hane halkları ise en kötümser tahminde bulunarak, Eylül 2025'te enflasyonun %71,56'ya yükseleceğini öngörmektedir.

OVP HEDEFLERİNE İNANÇSIZLIK

Eğilmez, “Orta Vadeli Program'da (OVP) 2025 yılsonu için öngörülen hedef %17,50 olduğuna göre, toplumun hiçbir kesimi OVP hedeflerine inanmıyor demektir.” şeklinde uyarıda bulundu. Reel sektör temsilcilerinin beklentileri, enflasyonla mücadelede olumlu sonuçlar alınmasını zorlaştırmaktadır.

Haber Ara