Kamuda sağlık, eğitim, temizlik, yazılım gibi alanlarda çalışan 900 bin taşeron işçisine AK Parti Grup Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kadro müjdesi geldi. Erdoğan, "Kamudaki 450 bin ile belediyeler, il özel idarelerdeki 400 bin işçimiz, çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecek. 23 bin mevsimlik işçilerin, en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 9 ay 29 güne kadar çıkartılabilecek. Kamuda 4C statüsünde çalışan kardeşlerimiz de 4B kadrosuna alınıyor" dedi.
Sabah'tan Hazal Ateş yeni düzenlemenin detaylarını derledi:
NASIL GEÇİŞ YAPACAKLAR?
Yeni düzenlemeyle, kadroya geçişte yaş sınırı, eğitim şartı, asıl iş, yardımcı iş ayrımı olmayacak. Askerde olan, doğum yapan, hasta olup rapor alan işçi de bu haktan yararlanacak. Kıdem, izin hakları korunarak geçiş yapılacak. Kamuda 4C statüsünde çalışan işçiler 4B kadrosuna alınacak, mevsimlik işçilerin çalışma süresi uzatılacak. Emeklilik yaşı gelip de prim günü eksik olanlar da bu geçişten yararlanacak.
ÜÇ AYDA KADROYA GEÇİLECEK
Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu da, bir hafta içinde Meclis'e gönderilecek düzenlemenin ayrıntılarına ilişkin bilgi verdi. aHaber'de Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün sorularını cevaplayan Sarıeroğlu, yasal düzenlemenin ardından üç ay içinde kadroya geçişlerin tamamlanacağını söyledi. Sarıeroğlu, "Merkezi bütçe ile düzenlenen tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki 450 bin taşeron çalışan kardeşimize şartsız tam kadro veriyoruz" diye konuştu. Bir hafta içerisinde Meclis'e gelecek olan taşeron paketindeki ayrıntılar şöyle:
25 BİN 4C'Lİ 4B'YE GEÇİYOR: Tüm merkezi bütçe ile düzenlenen kamu kurum, kuruluşlarında çalışan 450 bin taşeron 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndaki kadrolu işçi statüsüne alınıyor. Özelleştirmeden gelen 4C statüsündeki 25 bine yakın işçi 4B (kamu işçisi) kadrosuna geçiriliyor. Merkezi bütçeyle düzenlenen kurumlar üniversiteler, bakanlıklar, sosyal güvenlik kurumları, denetleyici ve düzenleyici kurumlardakiler 657'deki kadrolu işçi statüsüne alınıyor. Artık bir yıllık, iki yıllık sözleşmeler imzalanmayacak.
ŞARTLARA BAKILACAK: Yasal düzenlemenin ardından geçiş yapmak isteyenlerin başvuruları alınacak. Her biri ayrıntılı bir şekilde değerlendirilecek. Şartlara bakılacak.
MEVSİMLİK İŞÇİLER: Mevsimlik işçilerin mevcut uygulamada 5 ay 29 gün olan çalışma süresi 4 ay daha uzatıldı ve 9 ay 29 güne çıkarıldı. Daha uzun süre sigortalı çalışacaklar. Böylece emekli olmaları kolaylaşacak.
SÖZLEŞMELER İPTAL: Aracı firmalarla yapılan sözleşmeler feshedilecek. İl özel idareleri, belediyelerde taşeronlar tamamen ortadan kalkıyor
YAŞ KRİTERİ YOK: Kadroya geçişte yaş sınırı, eğitim şartı, asıl iş, yardımcı iş ayrımı olmayacak. Geçici, özel sözleşmeli, üç yıllık sözleşmeli değil sürekli işçi kadrosuyla çalışacaklar.
MALİ SOSYAL HAKLAR: İşçilerin mali, sosyal hakları mevcut düzende toplu sözleşmeyle bağıtlanmış durumda. Çalışma hukuku korunacak.
EMEKLİLİĞİ GELENLER: Yaşı gelip de emekliliğe hak kazananlar da geçiş yapabilecek. Emeklilik yaşı gelip de prim gün sayısı dolmayanlara çalışmaya devam edecek.
ASKERLİK DOĞUM İZNİ: Düzenleme yapıldığı dönemde askerde olan, doğum iznine çıkan anneler de kapsamda yer alacak. Hastalık nedeniyle rapor alanlar, iş sözleşmesi gereği sözleşmesi askıda olanlar da kapsamda yer alıyor.
DAVA AÇANLAR: İşten çıkarılıp mahkemeye başvuranların işe iade kararı varsa onlar da değerlendirilecek. Açılan davalarla ilgili feragat istenecek.