Türkiye'nin tam bağımsız ülke olabilmesi için savunma sanayisinin yeterli hale gelmesi gerekiyor. Bu alanda eksikliği fark eden ve birçok çalışmaya imza atan hükümet, savunma sanayinin millileştirilmesi için yerli Ar-Ge ve üretimi destekleyerek ülkemizin yeterliliğinin artırılmasına katkı sağlıyor. Birçok özel şirket, teknokent ile küçük ve orta işletmeli kuruluşlar da savunma sanayinin yerlileştirilmesi için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu anlamda 14 Haziran 1988 tarihinde, Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin kararı ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) roket ve füze ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla kurulan Roketsan'ın ürettiği Cirit füzesi, birçok özelliği ile uluslararası alanda büyük beğeni topluyor.
Taarruz helikopterlerinden hafif zırhlı/zırhsız, sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanılan Cirit 2.75" Lazer Güdümlü Füze, yüksek hassasiyetli ve maliyet etkin bir çözüm olarak dikkat çekiyor. Yeni nesil bir füze olan Cirit 2.75", güdümsüz roketler ile güdümlü tanksavar füzeleri arasındaki taktiksel boşluğu doldurmak amacıyla tasarlandı.
En uzun menzile sahip
Cirit, Roketsan tarafından geliştirilmiş olan standart CİRİT POD'undan ve Akıllı POD'dan atılabiliyor. Akıllı POD, sahip olduğu platform ile iki yönlü veri iletişimi ve envanter bilgisi sağlama özellikleri ile füzenin etkinliğini artırıyor. Cirit füzesi, yükleme ve boşaltmayı kolaylaştıran tüp komplesi içerisinde bulunuyor.
- Aerodinamik yapısı ve kompozit katı yakıtlı motoru sayesinde Cirit, klasik 2.75" füzelere göre, 8 km ile sınıfının en uzun menziline sahip. Dünyada muadili olan ABD üretimi füze yalnızca 5,5 kilometre menzile sahip.
Konu ile ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı sosyal medya hesabı Twitter'dan paylaşımda bulundu. Yapılan açıklamada "ROKETSAN'ın geliştirdiği CİRİT, sınıfının en uzun menzilli füzesi olarak rakiplerini geride bırakıyor" denildi.
Birçok araca entegre edilebiliyor
Sistem çeşitli platformlara (Helikopter, İHA, Kara Aracı, Sabit Platform, Hafif Saldırı Uçağı, Deniz Platformu) entegre edilebiliyor.