AA'nın haberine göre, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kayıtdışı istihdamla mücadele çalışmaları kapsamında, ev hizmetlerinde istihdam edilenlerin kayıt altına alınması için atılan adımlar sonuç vermeye başladı. Ev hizmetlerinde istihdam edilenlerin sigortalı çalıştırılmasını içeren tebliğin 1 Nisan 2015'te yürürlüğe girmesiyle vatandaşlar ev hizmetlerinde istihdam ettikleri çalışanların sigorta primlerini ödemeye başladı.
Nisan 2015-Kasım 2016 döneminde ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışan 5 bin 252 ve 10 günden az çalışan 5 bin 107 kişi olmak üzere toplam 10 bin 359 çalışanın sigorta primleri SGK'ya ödendi.
Sigorta prim bildirimlerinin artmasında, bir gün dahi olsa evinde çalıştırdığı yardımcısı için SGK'ya bildirimde bulunmayanlara bir aylık brüt asgari ücrete denk gelen tutarda para cezası uygulanması da etkili oldu.
10 günden az çalışanlar sigortalı sayılmıyor
Tebliğle çalışma süresi ay içinde 10 günden az olanlar için çalıştırıldıkları gün kadar ev sahibi tarafından asgari ücret üzerinden yüzde 2 oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödeniyor. Bu şekilde işçi çalıştıranlar iş veren, çalışanlar da sigortalı sayılmıyor.
Bu şekilde çalışanlar, istemeleri halinde adlarına ödenen primin ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar asgari ücret üzerinden yüzde 32,5 oranındaki malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası ve genel sağlık sigortası primlerini kendileri ödeyebiliyor. Bu kişilere emeklilik ve sağlık dahil sigortalılara tanınan bütün hükümler uygulanıyor.