Evlilik nedeniyle işten ayrılana şartsız kıdem tazminatı!

Evlenerek işten ayrılan kadınlara kıdem tazminatı ödeniyor! Evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde bu hakkı kullanabilirsiniz

2024-09-23 07:56:55

Evlilik sebebiyle işten ayrılan kadın işçilere, yasal düzenlemeler çerçevesinde kıdem tazminatı ödeniyor. Normalde kıdem tazminatı, işçinin kendi isteği dışında işten çıkarılmasıyla elde edilebilen bir hak olsa da, evlilik gibi özel durumlar bu hakkın istisnası olarak karşımıza çıkıyor. Kadınlar, evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde işten ayrılarak kıdem tazminatı alabiliyor.

EVLİLİK NEDENİYLE KIDEM TAZMİNATI NASIL ALINIR?

Kadın çalışan, evlilik tarihinden sonraki 1 yıl içinde iş sözleşmesini feshederse ve bu durumu resmi evlilik cüzdanı ile işverene bildirirse, tazminat hakkına sahip oluyor. Bu süreçte işverenin ihbar tazminatı talep etmesi söz konusu olmuyor.

PRİM VE KIDEM TAZMİNATI

8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan kadınlar, 15 yıl sigortalılık ve 3600 prim gününü doldurduklarında, istifa edip kıdem tazminatı alabiliyor. Bu tarihten sonra işe girenler için ise 7000 prim günü veya 25 yıl sigortalılık ve 4500 gün prim şartı aranıyor.

HİLELİ EVLİLİK DURUMUNDA DİKKAT!

Evlenip sadece kıdem tazminatı için kısa sürede boşanma durumu tespit edilirse, işveren bu tazminatı geri isteyebilir. Bu durumda yargı süreci başlar ve işçi, tazminatı geri ödemek zorunda kalabilir.

DİĞER İSTİFA DURUMLARI

İşyerinin taşınması, iş sağlığı ve güvenliği ihlalleri, ücretin eksik veya geç ödenmesi, ya da mobbing gibi durumlarda da kadınlar istifa ederek tazminat hakkını elde edebilirler.

Konut kredisi faizleri düşecek mi? Kamu bankasından ilk adım

Türkiye'nin enerji devrimi: Rüzgar ve güneş gücü patlaması!

Evlilik nedeniyle işten ayrılana şartsız kıdem tazminatı!

Bilecik’te acı biber hasadı başladı! Yemeklere avuç avuç ekleyin!

23 Eylül 2024 Altın fiyatlarında şok yükseliş! Gram altın kaç lira oldu?

BDDK’dan kredi adımı, Merkez’den sıkı duruş mesajı!