EYT'li çalışana 5 puan farkı
EYT düzenlemesine yönelik çalışmalarda sona yaklaşılırken, işverenler çalışmaya devam edecek emeklilerle ilgili yeni bir talebi gündeme getirdi.

Oluşturma Tarihi: 2022-11-21 16:15:19

Güncelleme Tarihi: 2022-11-21 16:15:19

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili çalışmada sona gelindi. Düzenlemenin aralık ayında Meclis'e sunulması bekleniyor.
Emekli olanların işe devam etmesi durumunda, normal çalışanlara göre primleri 5 puan yükseliyor. İşverenler EYT düzenlemesinin hayata geçmesi sonrasında, bu farkın kaldırılmasını istiyor.

Düzenlemenin EYT'de en önemli tartışma konularından biri olan uygulamadan yararlanan aynı işverende çalışmaya devam edip edemeyeceği konusunu netleştirmesi bekleniyor.

EYT'LİLER VE TAZMİNAT

EYT uygulamasında çok sayıda çalışanın emekli olması durumunda işverenlere önemli bir tazminat yükü binecek. Örnek olarak 1000 çalışanı olan bir işletmede bu yükün 20 milyon liraya ulaşması bekleniyor.
Çalışanların EYT'den yararlanıp aynı işyerinde çalışması durumunda işverene tazminat yükü binmeyecek. Dolayısıyla EYT'lilerin aynı işverende çalışması halinde tazminat sorunu kısmen çözülecek.

EMEKLİ ÇALIŞANLAR FARKI

Mevcut uygulamada emeklinin aynı işyerinde çalışmaya devam etmesi halinde prim açısından da işverene yük biniyordu. Bu yükün azaltılması halinde işverenin hem tazminat yükü azalacak hem de EYT'lilerin çalışması özendirilmiş olacak.
Sigortalılar için işveren maliyeti brüt maaşın yüzde 17.5'i oranındayken, emekli çalışanlar için brüt maaşın yüzde 24.5'i seviyesine yükseliyor.

İşverenler de EYT sonrası için bu farkın kaldırılmasını ve emekli çalışanlar için de Hazine desteğinin uygulanmasını istiyor.

Hükümetin işverenin isteğine olumlu baktığı ve hesaplamaların yapıldığı belirtiliyor.

İŞVERENE PRİM DESTEĞİ

Mevcut işveren SGK prim oranları açısından, yüzde 5 Hazine desteği dikkate alındığında, aktif sigortalılar için işveren maliyeti brüt maaşın yüzde 17.5'i oranındayken emekli çalışanlar için brüt maaşın yüzde 24.5'i seviyesinde.

Bu çerçevede EYT'den yararlanıp aylık bağlatan bir kişi çalışmaya devam ederse işveren maliyetleri artacak. Burada da çalışmaya devam edecekleri kayıt dışına özendirmeyecek, çalışmaya devam etmek isteyenleri emekli olmamaya sevk edecek bir model kritik olacaktır. Bu noktada da TİSK ortaya somut öneriler koymuş durumda:

Emekli olmayı tercih edecekler için ise nitelikli işgücünü kaybetmemek adına brüt maaşın yüzde 24.5'ine denk gelen işveren maliyetinin aynı işyerinde çalışmaya devam etme şartıyla aktif sigortalılar ile aynı orana (yüzde 17.5) düşürülmesi fayda sağlayabilir.