Dolar

34,0973

Euro

38,0933

Altın

2.874,79

Bist

9.900,25

Faiz indirimi 2025'e mi kaldı?

TCMB'nin eylül ayında faiz oranını yüzde 50'de sabit tutması beklenirken, faiz indirimi beklentileri 2025'e kayıyor. Ekonomistler, sıkı para politikasının enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar süreceğini belirtti.

2 Gün Önce Güncellendi

2024-09-19 09:42:31

Faiz indirimi 2025'e mi kaldı?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eylül ayı faiz kararı bugün saat 14.00'te açıklanacak. Ekonomistler, TCMB'nin sıkı para politikası duruşunu koruyarak faiz oranını yüzde 50'de sabit tutacağını belirtti. Piyasalar, faiz indirimi beklentilerini 2025'e öteliyor.

EKONOMİSTLERİN ORTAK GÖRÜŞÜ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın "sıkı para politikası" duruşunun devam etmesi bekleniyor. Reuters anketine katılan 16 ekonomistin tamamı, TCMB'nin politika faizini bu ay yüzde 50'de sabit bırakacağını belirtti.

SIKI PARA POLİTİKASI DEVAM EDİYOR

Haziran ayından beri sürdürülen politikalar sonucunda TCMB'nin politika faizini 4,150 baz puan yükselttiği biliniyor. Merkez Bankası, enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikasının süreceğini belirtti. Eylül ayında faiz sabit tutulursa, yüzde 50 oranı altı aydır değişmemiş olacak.

ENFLASYON DÜŞÜŞ TRENDİNDE Mİ?

TÜFE, mayıs ayında yıllık yüzde 75,45 zirvesini gördükten sonra baz etkisi ve politika değişikliği ile düşüşe geçti. Ağustos ayında bu oran yüzde 51,97 olarak gerçekleşti. TCMB, bu düşüşün yıl sonunda yüzde 38'e ulaşmasını beklerken piyasa beklentisi yüzde 43 civarında. Orta Vadeli Program'da (OVP) ise yıl sonu tahmini yüzde 41,5.

İLK FAİZ İNDİRİMİ 2025'TE Mİ OLACAK?

Reuters anketine katılan ekonomistlerin görüşü, yıl sonuna kadar bir faiz indirimi beklentisinin azalması yönünde. Katılımcıların yıl sonu politika faiz tahminlerinin medyanı yüzde 47 seviyesinde. Ekonomistlerden bazıları ilk faiz indiriminin 2025 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşmesini bekliyor.

PPK METNİ YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

Piyasalar, bu ayki PPK metninde "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır" ifadesinin korunup korunmayacağını yakından izliyor. Metindeki değişiklikler, ilk faiz indirimi zamanlamasına yönelik mesajlar içerebilir.

"PARA POLİTİKASI MEYVELERİNİ VERMEYE BAŞLADI"

TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, para politikasının meyvelerini vermeye başladığını belirtirken, dezenflasyon sürecinde maliye politikasından gelecek "güçlü destek" önemine dikkat çekti. OVP'de, bütçe açığı hedeflerinin revize edilmesi, maliye politikasının dezenflasyona güçlü destek sağlayacağının göstergesi olarak değerlendiriliyor.

SON VİDEO HABER

'Gazze Kasabı'nı ekranda gören kadın, televizyonu imha etti!

Haber Ara