Faiz kararı piyasaları hareketlendirecek mi? Yatırımcılar beklemede
Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı faiz kararı, borsa ve döviz piyasalarını hareketlendirebilir. Faiz indirimi sürprizi gelir mi? Yatırımcılar nefeslerini tuttu!

Oluşturma Tarihi: 2024-10-17 09:33:35

Güncelleme Tarihi: 2024-10-17 09:36:19

Merkez Bankası şu anda politika faizini yüzde 50 seviyesinde tutuyor. Eylül ayında yıllık enflasyon yüzde 50'nin altına inse de aylık bazda 2,97 oranında yüksek bir enflasyon artışı gözlemlendi. Son açıklanan enflasyon rakamlarının ardından yatırımcılar, faiz kararı ile birlikte borsa, dolar ve altın piyasalarının hangi yöne doğru evrileceğini merakla bekliyor.

‘BORSA YATIRIMCISI FAİZİN SABİT KALMASINI BEKLİYOR'
Ekonomist Tuğba Ekin, borsadaki fiyatlamaların faizlerin sabit kalacağı beklentisi üzerine olduğunu belirtti. Milliyet.com.tr'ye verdiği demeçte Ekin, kamu bankalarının düşük faizli kredi desteklerine rağmen talep yetersizliği yaşandığını söyledi ve “Merkez Bankası faizleri sabit tutmaya devam ettikçe, özel bankaların faizlerde esneklik göstermesi olası görünmüyor. Yüzde 50 politika faizinin etkilerini bir süre daha görmeye devam edebiliriz,” dedi.

FAİZ İNDİRİMİ SÜRPRİZİ BEKLENİYOR MU?
Ekim ayı TÜFE beklentisi yüzde 2,39 olarak revize edildi. Bu artışa rağmen ileriye dönük enflasyon beklentilerinin hafif gerilediği görülüyor. Ancak Merkez Bankası'ndan bir sürpriz faiz indirimi beklemek gerçekçi olmayabilir. Ekin'e göre enflasyonda kalıcı bir düşüş yaşanmadan faiz indirimi gündeme gelmeyecek. Bu toplantıda faiz oranı konusunda bir değişim beklenmiyor.

PİYASALARDA HAREKETLENME OLUR MU?
Olası bir faiz indirimi ya da güvercin mesajlar, piyasaları hareketlendirebilir. Özellikle enflasyon verilerinde olumlu bir seyir görülmesi halinde, yılın son çeyreğinde faiz indirimi beklentileri güçlenecektir. Borsa İstanbul'a pozitif etkisi olacağı tahmin ediliyor. Jeopolitik riskler ve Dolar/TL paritesinde dalgalanmalar ise devam edecek gibi görünüyor.

BORSADAKİ SERT KAYBIN NEDENİ
Borsadaki sert düşüşlerin temel sebepleri, gelen kötü bilançolar, yüksek faizlerin sermaye erişimini zorlaştırması ve hammadde alımında dışa bağımlılık olarak sıralanıyor. Ayrıca jeopolitik riskler ve tedarik zincirlerindeki kırılmalar, firmaların nakit akışlarında bozulmalara yol açıyor. Borsa İstanbul'da 8.670-8.700 puan aralığında güçlü bir destek bölgesi var. Bu seviyenin altında kapanışlar yaşanırsa, düşüş devam edebilir.

GRAM ALTINDA YENİ REKORLAR BEKLENİYOR
Altın fiyatları, jeopolitik risklerin etkisiyle yukarı yönlü hareket etmeye devam ediyor. Dolar kurundaki yatay pozitif seyir de gram altında yeni rekorları destekliyor. Teknik olarak geri çekilmelerde 2.850-2.900 lira bandı destek, yükselişlerde ise 3.000-3.050 lira bandı direnç olarak takip edilebilir.

DOLARDA 34 TL'NİN ALTI MÜMKÜN MÜ?
Dolar/TL'nin 34 TL altına inmesi mümkün, ancak bunun için Merkez Bankası'nın tek başına sıkı duruşu yeterli olmayabilir. Yüksek faizler, bütçe dengesi üzerinde negatif etki yaratıyor. Faiz indiriminden önce, bütçeyi olumsuz etkileyen diğer faktörlerin iyileştirilmesi gerekebilir.