Finans teknolojisindeki hızlı değişim ve dönüşüm, yeni finansal enstrümanlar ve ponzi sistemleri gibi konuların, finansal bilincin önemini artırdığını vurgulayan Şimşek, dünya genelinde birçok ülkenin toplumsal finansal okuryazarlık bilincini artırmaya yönelik faaliyetlerde bulunduğunu ifade etti.
Şimşek, ülkelerin kalkınma stratejisi açısından iç tasarruf oranlarının yükseltilmesi ve tasarrufların finansal piyasalar aracılığıyla reel sektör firmalarına doğrudan aktarılmasının önemine dikkat çekerek, "Ülke genelinde finansal eğitim ve okuryazarlığın yaygınlaştırılmasıyla bireysel yatırımcıların sağlıklı kararlar alarak finansal piyasalara etkin katılımı teşvik edilebilecek ve yüksek farkındalığa sahip bireyler aracılığıyla tasarruflar, finansal piyasalara istikrarlı bir yatırım kaynağı olarak transfer edilebilecek. Finansal okuryazarlık düzeyinin artması, finansal sahtekarlıklara karşı direnci güçlendiriyor ve doğru yatırım kararları alınmasını kolaylaştırıyor" şeklinde konuştu.
Şimşek, Türkiye'de finansal okuryazarlık seviyesinin artırılması gerektiğini vurgulayarak, "Kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve özel şirketler tarafından yürütülen finansal okuryazarlık projelerinin mevcut olduğunu, ancak bu faaliyetlerin dağınık bir yapıda olduğunu gözlemliyoruz. Ülkemizde mesleki ve teknik liselerde finansal okuryazarlık seçmeli ders olarak yer almakta; ayrıca bazı ön lisans ve lisans programlarında sınırlı düzeyde finansal okuryazarlık dersleri verilmektedir. İlköğretim düzeyinde ise finansal okuryazarlık eğitimi kapsamında eğitmen eksikliği bulunmaktadır" dedi.
"SAVUNMASIZ KALAN YATIRIMCILAR ZARAR GÖREBİLİR" Şimşek, finansal okuryazarlığın artırılmasıyla hane halkı ve firmaların tasarruf yapma bilincinin artacağını belirterek, "Özellikle son yıllarda finansal okuryazarlık düzeyi düşük bireysel yatırımcıların, foreks, kripto varlıklar ve borsa gibi alanlarda yüksek kar beklentisiyle hareket ettikleri ve yüksek risk aldıkları gözlenmektedir. Bu durumda, tüyo ve duyum adı altında yapılan yanıltıcı yönlendirmelere karşı savunmasız kalan söz konusu yatırımcıların zarar gördüğü gözlenmektedir. Düşük finansal okuryazarlık seviyesine sahip bireylerin risk yönetiminde zorlandıkları, yatırım ürünlerine ilişkin sınırlı bilgi birikimine sahip oldukları, yatırım ürünlerinin özelliklerini ve risk seviyelerini ölçme konusunda güçlük yaşadıkları ve şirket finansallarını anlamakta sıkıntı çektikleri bilinmektedir" şeklinde konuştu.
Finansal okuryazarlık konusunda atılacak adımların büyük önem taşıdığını vurgulayan Şimşek, "Atacağımız adımlar ve yeni projeler, yatırımcı davranışını profesyonel seviyeye taşıyacak, sermaye piyasalarına katılımı artıracak ve sürü psikolojisiyle yatırım davranışını engelleyecektir. Finansal okuryazarlık düzeyi düşük yatırımcılar, sermaye piyasalarında zarar görebilir, bu nedenle temkinli olmaları önemlidir. Bu bağlamda, sermaye piyasalarında finansal okuryazarlık dönemini başlatıyoruz. Finansal Okuryazarlık Portalı, Sermaye Piyasaları ve Finans Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Finans Akademisi gibi projeleri hayata geçirerek, yatırımcılara uzun vadeli ve çeşitlendirilmiş bir portföy anlayışı içinde hareket etmenin rasyonel olduğunu anlatacağız ve en önemlisi piyasa etkinliğini artırarak daha istikrarlı bir sermaye piyasası seviyesine ulaşmamızı sağlayacağız" ifadelerini kullandı.
"KADINLARA YÖNELİK EĞİTİM ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR" Şimşek, Sermaye Piyasası Kurulu'nun finansal eğitim çalışmalarında koordinatör kurum olarak görevlendirildiğini belirterek, "Ülkemizde finansal okuryazarlık seviyesinin artırılmasına yönelik önemli projeleri hayata geçireceğiz. Finansal Okuryazarlık Portalı, bankacılık, bütçe, kredi ve yatırım konularında toplumun her kesimine hitap edecek içerikler sunacak. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Sermaye Piyasası Kurulu arasında Sermaye Piyasaları ve Finans Mesleki Teknik Anadolu Lisesi açıl