Fitch, Türkiye'de faiz indirim tarihini açıkladı!

Fitch Ratings, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 2025’in ilk çeyreğinde faiz indirimine başlayacağını öngördü. Yüksek enflasyon, ekonomi politikalarının ana zorluğu olarak kalacak.

2024-09-25 10:20:28

Fitch Ratings'in Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) gelecek yılın ilk çeyreğinde politika faizinde indirime başlayacağını öngördüğünü açıkladı. Morales, sıkı para politikası duruşunun devam etmesini beklediklerini ifade etti. Fitch, Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltmiş ve not görünümünü durağana çevirmişti.

YÜKSEK ENFLASYON POLİTİKA ZORLUĞU OLARAK KALACAK

Morales, Türkiye'nin kredi notunun yükselmesinde dış kırılganlıkların azalmasının etkili olduğunu belirtti. Ancak, yüksek enflasyonun Türkiye için ana politika zorluğu olmaya devam ettiğini kaydetti. "TCMB'nin para politikasında sıkı duruşun sürmesini bekliyoruz", diyen Morales, ekonomik büyüme tahminlerini de paylaştı.

TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN BÜYÜME BEKLENTİLERİ

Fitch, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5 büyümesini, gelecek yıl ise yüzde 2,8 olarak büyümesini öngörüyor. Morales, Türkiye'nin ekonomik programında hem yukarı yönlü sürprizler hem de politikanın tersine dönme riski bulunduğunu da vurguladı.

BANKACILIK SEKTÖRÜ ZAYIFLIYOR, ANCAK RİSKLER AZALIYOR

Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, Türk bankalarının karlılık görünümünün yüksek fonlama maliyetleri ve enflasyonist baskılar nedeniyle zayıf olduğunu dile getirdi. Kılınç, bankacılık sektörünün yabancı para likiditesinin, kısa vadeli dış borcun büyük kısmını karşılamaya yeterli olduğunu ifade etti.

Türkiye ve Azerbaycan’dan dev yenilenebilir enerji hamlesi!

Faiz kararları merkez bankalarını böldü

Türkiye'ye yatırım sözü veren şirketler

Fitch, Türkiye'de faiz indirim tarihini açıkladı!

Ba-Bs formlarına veda! Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede dev adım!

BDDK’nın yeni hamlesi kredi faizlerini düşürecek mi?