Gayrimenkul piyasası Türkiye'deki yabancıların hedefinde
OECD ülkelerinin çoğunda konut fiyatları 2015 ile 2023 yılları arasında çift haneli rakamlara yükseldi. Türkiye fiyatları buna rağmen yabancı müşterilerin en çok tercih ettiği ülkeler arasında.

Oluşturma Tarihi: 2024-03-15 19:02:44

Güncelleme Tarihi: 2024-03-15 19:09:19

Hürriyet yazarı Deniz Sipahi, emlak piyasasında Türkiye'deki yabancıların gayrımenkul girişimlerine ilişkin dikkat çeken detaylar paylaştı...

TÜRKİYE GARIMENKUL PİYASASI YABANCILARIN TAKİBİNDE

Son aylarda dış basında Türkiye'yle ilgili çok sayıda haber çıkıyor. Euronews'te Doloresz Katanich imzalı haber de onlardan biriydi.

Sadece Türkiye'de değil; bütün dünyada enflasyonun dengeleri alt üst ediyor. Gıda fiyatları artıyor; gayrimenkul fiyatları yükseliyor, kiralar artıyor.

Haberde Avrupa'daki konut fiyatları analiz edilmiş.

TÜRKİYE PİYASASI

Macaristan'da ev fiyatları 2015'ten bu yana yüzde 166'dan fazla artmış. Bu Avrupa'daki en yüksek artış olarak notlara giriyor.

Ama bir parantez de Türkiye için açılıyor.

“İstanbul'da bir dairenin fiyatı artık Paris ve Londra gibi pahalılığıyla meşhur şehirlerle yakın bir rekabet içinde. Rakamlar Türk ev fiyatlarının nominal olarak dokuz yıl öncesine göre 12 kat daha yüksek olduğunu gösteriyor. OECD üyesi ülkeler arasında İsveç ve Finlandiya gibi kuzey Avrupa ülkeleri, 2015'ten bu yana nominal konut fiyatlarında yüzde 4'ten fazla artışla en az değişikliği gördü” deniliyor.

OECD ülkelerinin çoğunda konut fiyatları 2015 ile 2023 yılları arasında çift haneli rakamlara yükseldi. Yine de Türkiye fiyatları çok öne çıkıyor.

Bu haberler aslında Türkiye gayrimenkul piyasasının fırsatlar da sunduğunu söylüyor.

Artışlardaki en önemli neden olarak da şu bilgi veriliyor:

“Kurdaki dalgalanma, Türk Lirası'ndaki değer kaybı, yüksek enflasyon ve buna bağlı olarak inşaat maliyetlerindeki artış ve ayrıca pandemi sonrası artan talep...”

RUSLAR VE İRANLILAR İLK SIRADA

2023 yılında Türkiye'de satılan 1.2 milyon konuttan 35 bin konutun yani yüzde 3'ü yabancılara satılmış. Yabancılara satılan konutların yaklaşık yüzde 30'unu da Ruslar almış, ikinci sırada da İranlılar geliyor.

Haberlerde yüksek konut ve kira fiyatlarının, yüksek faiz oranları ve yüksek enflasyon nedeniyle reel olarak hane halkı gelirinin düşmesine Türk emlak piyasasının frene bastığını aktarıyor.

Galiba emlak piyasası için fabrika ayarlarına dönme zamanı geliyor.

Çünkü Şubat 2022'de Rusya-Ukrayna çatışmasının başlamasının ardından her iki ülkeden de Antalya, İstanbul ve Mersin'e ciddi bir göçmen akını yaşandı.

Fiyatların artmasında bu etkenler de önemli bir rol oynadı.

Şimdi bu yatırımcıların başka yer arayışları olduğu görülüyor.