2017 yılında alınan karar uyarınca araç ruhsat ve plaka işlemlerini noterler yapıyor. Önce notere gitmelisiniz. Satış ve devir işlemlerini gerçekleştirirken plaka değişikliği yapmak istediğinizi bildirmeniz gerekiyor. Notere eski plaka teslim edilir.
Devamında en yakın Şoförler Odası şubesine giderek plakanızı bastırabilirsiniz.Plaka basım işlemini Türkiye Şoförler Odasına bağlı Plaka Basım Merkezleri yapmaktadır. Plakanın basım işlemi yoğunluğa bağlı olarak yarım saat kadar sürüyor.
İkinci el alımı ya da ikamet değişikliği
İkinci el bir araç satın almanız ya da ikamet değişikliği yapmanız durumunda, Araç sahibinin ya da kanuni temsilcisinin müracaat etmesi halinde, Otomobilin MTV borcunun olmaması durumunda, Aracınızın muayenelerini yaptırmış olmanız kaydıyla bu değişiklikte bulunabilirsiniz.
Başka şehirden mi aldınız?
Bir araç aldığınızda plaka değişikliği yapmak zorunda değilsiniz. Yaşadığınız şehirden farklı bir şehirden otomobil satın aldığınızda da plaka değiştirme zorunluluğu yok.
Aracın satış süreci tamamlandıktan sonra plaka değişimini 30 gün içinde yapmanız lazım.Bir aylık sürede işlem yapmamanız halinde plaka işlemleriniz geçersiz kabul ediliyor.
Plaka hangi durumda yenilenir?
Plaka yenileme, plaka değiştirmeden farklı bir işlem. Aracınızın plakası yıprandığında ya da hasar gördüğünde plakanızı, plaka bilgileriniz değişmeden yenilemeniz gerek.
Öncelikle gerekli belgeleri tamamlamalısınız. Ardından notere giderek yenileme işlemini başlatmanız şart koşuluyor.Plakanız yasalarca ağır kusurlu kabul ediliyorsa ceza ödememek için plakanızı yenilemeniz gerek. Eğer TÜVTÜRK'e muayene için gittiyseniz orada plakanızın deforme olması, rakamlarının okunamaması ya da çivilerinin plakayı perdelemesi gibi bir durum varsa ağır kusurlu olarak aracınız muayeneden geçemiyor.
Özel plaka mı istiyorsunuz?
Bu seçimlik bir hareket. kendinizin belirlediği harflerden oluşan, “özel plaka” için istediğiniz plaka adresinde oturup oturmadığınıza bakılır.Tercih ettiğiniz plakanın daha önce alınıp alınmadığı bilgisine ulaşılır.İkametgahın aynı ilde olması şartı şirketler için geçerli değildir. Şirketler özel plaka aldıklarında her yıl 5 bin TL ile 15 TL arasında değişen vergiler ödemektedirlir. Özel plaka işlemlerinin, normal plaka değişikliği ya da yenileme işlemlerinden bir farkı yok. Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ya da Trabzonspor gibi veya siyasi partilerin kısaltmalarını içeren özel plakaların fiyatları 10.000 TL'ye kadar çıkabilmekte. Şahıslar için kimlik belgesi yeterli.Şirketler için Son 6 aylık faaliyet belgesi ve imza sirküleri gerekli.
Siyasi parti ya da kulüp plakalarının ortalama maliyeti
34 GS: 13,500 TL – 39,000 TL
34 FB: 13,500 TL – 37,000 TL
34 TS: 5,500 TL – 16,000 TL
34 BJK: 5,5,000 TL – 19,000 TL
34 CHP: 8,000 TL – 16,000 TL
34 MHP: 6,000 TL – 14,000 TL
34 AKP: 15,000 TL – 55,000 TL
Plaka değiştirme halleri
Bu işlem genellikle ikinci el araç alımı sonrası başvurulan bir işlem.Aracı satın aldığınızda bu araç üzerinde daha önce herhangibir işlemin olup olmadığı ya da plakaya ait borçların bulunup bulunmadığı gibi konularla uğraşmamak amaçlı yapılıyor. Alacağınız yeni plaka ile kendi aracınızı rahatlıkla kullanmanız tercihe bağlı.
Özel plaka satılır mı?
Özel plaka sahibi iseniz her sene iki kez vergi vermeniz lazım. Özel plaka vergisinin miktarı sürücülerin yıllık gelirleri baz alınarak hesaplanıyor.Bu verginin tutarı sabit değil ve her yıl yenilenir.Özel plakanızı satabilirsiniz. Alıcı ve satıcı aralarında anlaşırlarsa emniyet müdürlüklerine giderek plaka değişim işlemlerini de gerçekleştirebilirler.
Yenileme ve değiştirme ücreti
28 TL Notere ve 55 TL de Plaka basım yerine verilerek toplam 83 liraya çift plaka yenileniyor.210 TL Notere ve 55 TL de Plaka basım yerine verilerek toplam 265 liraya değiştirme ücreti alınıyor. Yenileme ya da değiştirme işlemi için önceden randevu almanıza gerek yok.