Halkın sağlığıyla oynayanlara daha ağır yaptırımlar gelsin
Taklit ile tağşiş yapılan ürünlerin açıklanmasının ardından tüketici derneklerinin yöneticilerinden “Denetimlere ağırlık verilsin, yaptırımlar daha da arttırılsın” çağrısı geldi.

Oluşturma Tarihi: 2020-01-17 11:42:03

Güncelleme Tarihi: 2020-01-17 11:42:03

Tarım ve Orman Bakanlığı, 229 firmaya ait 386 parti üründe taklit ile tağşiş yapıldığını açıkladı. Hileci firmalar ve ürünleri www.tarimorman.gov.tr ‘de ilan edildi. Taklit ile tağşiş yapılan ürünler tüketici derneklerinin yöneticilerini de küplere bindirdi. Bu yöneticilerden “Denetimlere ağırlık verilsin, yaptırımlar daha da arttırılsın” çağrısı geldi.

Ağır yaptırım şart

Bilinçli Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Ömer Keser, suç işlemekte ısrar eden ve halkın sağlığıyla oynayan art niyetlilere kesilen para cezasının caydırıcılığını kaybettiğini söyledi. Keser, “İvedilikle hapis ve kapatma cezaları için yasal düzenleme yapılmalıdır” talebinde bulundu. 2019 Kasım ayında hileli ürünlerin toplandığını ve farklı markalarla satışa sunulduğunu belirlediklerini hatırlatan Keser, şunları kaydetti: “Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı'na ihbarda bulunmuştuk. Bakanlık tarafından yeni açıklanan liste incelendiğinde ihbarımıza söz konusu olan firmaların ürünlerinin tüketiciyi aldatmaya ve sağlığını bozmaya ısrarla devam ettiği anlaşılmaktadır. Bu durum bize kandırılan ve sağlığı bozulan tüketicilerin idari para cezaları ile korunamadığını bir kez daha göstermiştir.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de taklit ile tağşiş suçlarına yönelik yasal düzenlemeyi en kısa sürede Meclis'e getirme konusunda gayretlerinin sürdüğünü dile getirdi.

Yaptırımları yetersiz bulan Pakemirli, “Benim gönlüm hapis cezasından yana. Hapis cezası veya ticaretten men gibi müeyyideler ele alınıyor. Bu konuda Adalet Bakanlığı ve diğer bakanlıkların görüşlerine başvuruluyor. Burada bizim isteklerimiz gerçekleşmeyebilir ama şu muhakkak ki cezalar bugünküne oranla çok daha ağır olacaktır” diye konuştu.

Durum vahim

Bu arada Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerince yapılan denetimler sonucu alkolsüz içecekler ile takviye edici gıda ürünlerinde ilaç etken maddesi kullanıldığı saptandı. Ballarda taklit ve tağşiş yapıldığı tespit edildi.

Süt ve süt ürünlerinde nişasta, jelatin ile bitkisel yağa rastlandı. Kırmızı et ve et ürünlerinde domuz eti, tek tırnaklı eti, at eti, soya, kanatlı eti, sakatat, deri dokusu ile baş eti belirlendi.