Holdingler 2020’de yükselişe planlı
Türkiye’nin önde gelen grupları, 2019’a güçlü mali yapıları ve mega yatırımlarıyla damga vurdular. Dev firmaları ve markaları bünyelerinde bulunduran bu gruplar, 2020’de hem yatırıma hem de üretime odaklanacak.

Oluşturma Tarihi: 2020-01-02 17:44:27

Güncelleme Tarihi: 2020-01-02 17:44:27

Otomotivden enerjiye, çimentoya, giyime ve gıdaya kadar pek çok sektörde faaliyet gösteren holdingler, 2019'da başarılı bilançolarıyla öne çıktılar. Sabancı, Anadolu ve Yıldız'ın da aralarında bulunduğu holdingler, stratejik yatırımlara imza attılar. Bugüne kadar milyarlarca dolarlık projeye imza atan ve 2020'ye güvenle bakan büyük grupların yatırımları ve hedefleri ise şöyle:

İsabetli yatırımlarla büyüyor

-Sabancı Topluluğu, 2019'un ilk 9 ayında iyi bir grafik ortaya koydu. Gelirlerini yüzde 17 arttırdı, konsolide satışlarını ise 45 milyar liraya çıkardı. Topluluk şirketlerinden Kordsa, geçen sene ABD'li Axiom Materials'ı satın alarak seramik matriks kompozitler alanında iddiasını artırdı. İzmit fabrikasında da ek iplik hattını devreye aldı. Sabancı, 2020'de enerji ve perakende yatırımlarıyla gücüne güç katacak. Teknosa ve Carrefoursa'nın daha geniş alana yayılmaları; müşteri adetlerini artırmaları için elinden geleni yapacak.

Stratejik adımlar atıyor

-2019'un ilk 9 ayında satış gelirlerini yüzde 22 artırarak 39 milyar liraya taşıyan Anadolu Grubu, toplam 80 bin çalışanı ile tarım ve otomotiv sektörlerinde başa güreşiyor. Bu çerçevede hem Anadolu Etap hem de Isuzu, Kia ve Garenta markalarına yatırım yapıyor. Anadolu Grubu 2020'den umutlu olup yeni projelerde yer almaya aday.

Gelirlerini artıracak

-2019'u iki haneli büyümeyle tamamlayan Yıldız Holding, atıştırmalık ve perakende sektörlerini eksene alıyor. Godiva'nın Avustralya, Yeni Zelenda, Güney Kore ile Japonya'daki haklarını ve Belçika'daki fabrikasını 1,3 milyar dolara satan holding; buradan elde ettiği geliri 2020 yatırımlarında kullanacak. Ülker markasıyla ön planda olan grup, bu yıl gelirlerini daha da artırmayı ve organik büyümeyi öngörüyor. Türkiye üretim ve Ar-Ge üssüyle ana faaliyet alanlarında yatırımları sürdürmeyi amaçlıyor.

Gaziantep'in gururu yüzde 5 büyüdü

-2019'da yüzde 3 ila 5 büyüyen Sanko Holding'in yatırımlarında enerjinin payı büyük. Holding, bu alana toplam 1,7 milyar dolar yatırdı. Otomasyon ve tekstil alanında da verimliliği arttırmaya odaklanan Sanko, 2020'de 250-300 milyon dolarlık yatırım yapmayı esas alıyor.

Dev projelerde yer alıyor

-Stratejik yatırımlarda yer alan Limak Holding, dünyanın dört bir yanında havalimanı inşaatlarına devam ediyor. Limak, çimento ve enerji sektörlerinde de sıçrama yapmanın; 2020'de cirosunu yüzde 10 artırıp 5 milyar dolara taşımanın gayretinde.

Satın almalara imza atacak

-Geçen seneyi yüzde 3 büyüme ve 7,1 milyar dolar ciroyla kapatan Kibar Holding, ihracatını katlamak için önemli adımlar atıyor. Assan Hanil ve TSI için Avrupa'da satın almalar yapacak.

Polipropilene 1.4 milyar dolar yatıracak

-5 milyar dolar satış geliri ve 8,1 milyar dolar aktif büyüklüğü bulunan Rönesans Holding, dünyanın 28 ülkesinde, 75 bini aşkın çalışanıyla ana müteahhit olarak hizmet veriyor. İstanbul'u sağlık üssü haline getirecek holding, Başakşehir Şehir Hastanesi'nin yapımını sürdürürken 1,4 milyar dolarlık bir yatırımla Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi'ni kurmak için kolları sıvadı.

Balkanlar'a açılacak

-2019'u verimli geçiren Kalyon Holding, enerji ve gayrimenkul alanlarında yeni bir yatırım hamlesine soyunuyor. Holding, yeni havalimanı projeleri üzerinde çalışıyor. Şu aşamada Peru, Katar, Arnavutluk, Hollanda gibi ülkelerde teklif ve ihale süreçleri devam ediyor. Romanya, Sırbistan, Arnavutluk ve Makedonya'da da metrobüs projelerine de talip oluyor.

Yatırımlarını hızlandıracaklar

-Akfen Holding, 2019'da 2017 sonunda açıkladığı iki yıllık hedefinin yüzde 28,5 aşarak 6,8 milyar liralık yatırım yaptı. 2020'de de yatırımlarını hızlandıracak.

-SOCAR Türkiye iştiraklerinden SOCAR MARINE de ülkemizi deniz yakıtları pazarında önemli bir konuma getirmeyi planlıyor.

TMSF yönetimindeki şirketler de güçleniyor

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kayyımlarınca yönetilen holdingler ve şirketler atağa kalktı. İstikbal, Bellona, Mondihome ve Gümüşsuyu Halı gibi markalarını bünyesinde barındıran Erciyes Anadolu Holding, satış gelirini üç senede yüzde 100 arttırdı. 2019'da iki haneli büyüyen holding, mobilya ve tekstil gibi enerji sektöründe de adından söz ettirecek. 2020 bütçesinden yenilenebilir enerjiye 240-250 milyon dolar ayıran holding, mobilya ve tekstil yatırımlarına yoğunlaşacak. Erciyes Anadolu, 2020'de yüzde 15 büyümeyi ve istihdamını artırmayı planlıyor.

Aktifler yüzde 68 büyüdü

2016'dan bu yana aktiflerini yüzde 68 büyüten, kârlılığını yüzde 338 arttıran Koza Holding, her sene 10-11 ton altın üretmeye iştahlı. 2019'da kâr yazan Aynes ve Naksan Holding ve Royal Halı da 2020'de büyümeye devam edecek. Kayyımlık yaptıkları 829 şirketin aktiflerinin 60 milyar liraya vardığına işaret eden TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, “Terör örgütü FETÖ'den devraldığımız şirketler bize milletimizin emanetidir. Bu şirketler ekonomiye olumlu katkı sunuyorlar. 41 bin 270 aileyi geçindiriyorlar. Tedarikçileri de dahil ettiğinizde rakam 70-80 bine kadar çıkıyor. Biz bu şirketlerin irtifa kaybetmemeleri için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.