9 amaç, 63 hedef ve 256 faaliyetin yer aldığı Yeni Yargı Reformu Stratejisi'nde alacak ve borçlu arasındaki hassasiyetin gözetilmesine dikkat çekilirken, vatandaşa yansıtılan maliyetlerin de azaltılması hedefleniyor.
Adalet Bakanlığı Yargı Reformu Stratejisi kapsamında İcra ve iflas sisteminin yönetim, personel ve teşkilat yapısının güçlendirilmesini hedeflerken vatandaşların mağduriyetlerini de azaltmayı planlıyor. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan, “Yargı Reformu Stratejisi” isimli kitapçıkta, “İcra ve iflas dairelerinin yönetim, personel ve teşkilat yapısını düzenleyen müstakil bir mevzuat hazırlanacaktır. Yeni icra dairesi modeli yaygınlaştırılacak ve sanal icra dairesi uygulamasına başlanacaktır. Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu bünyesinde adalet müfettişlerinin denetim ve gözetiminde faaliyet göstermek üzere icra ve iflas sistemi meslek mensuplarının yer aldığı bir denetim grubu oluşturulacaktır. Lisanslı yediemin deposu uygulamasına geçilmesi ve tasfiye usulünün yeniden düzenlenmesi suretiyle yedieminlik müessesesi ıslah edilecektir.
Vatandaşa maliyet düşürülecek
Alacaklı ve borçlu arasındaki hassas dengenin gözetilmesi suretiyle, icra satış sistemi yenileneceği müjdesi verilirken birçok kolaylığın yanı sıra icra ve takiplerde vatandaşlara yansıyan maliyetler azaltılacak. Bu kapsamda yapılan çalışmalar arasında, “İcra harç ve masraflarının azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Sadece elektronik ortamda satış yapılması ve gazete ilanının kaldırılması suretiyle takip masrafları azaltılacaktır. Satış süreci hızlandırılarak muhafaza ücreti ve diğer masraflar azaltılacaktır. İhaleye katılımı ve satış bedelini artırmak amacıyla, teminat oranı indirilecektir. Borçluya haczedilen malını satma hakkı tanınacaktır.
İdari yargıya getirilmesi planlanan kolaylıklar
İdari yargılama usulünün sadeleştirilmesi ve etkinliğinin artırılması sağlanarak vatandaşların haklarını savunmasında kolaylıklar getirilmesi planlanıyor. Bu kapsamdaki faaliyetler arasında kitapçıkta yer alan bilgiler arasında, “İdari uyuşmazlıklara ilişkin grup davalarda pilot dava uygulamasına geçilecektir. İdari yargıda gerekçeli karar yazılmasına süre getirilecektir. İdari yargıda tek hâkimle görülen dosyaların kapsamı genişletilecektir. Bazı uyuşmazlıklarda tanık dinlenebilmesi sağlanacaktır. Dosyanın tekemmül sürecinde bazı usuli işlemlerin sadeleştirilmesi suretiyle daha hızlı karar verilmesinin önü açılacaktır” ifadelerine yer verildi.