İhracatçılar istikrarın devam etmesini istiyor
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, gerçekleşen 7 Haziran seçimleri sonrası istikrar ortamının devam etmesini istedi.

Oluşturma Tarihi: 2015-06-08 16:21:47

Güncelleme Tarihi: 2015-06-08 16:21:47

7 Haziran'da gerçekleşen genel seçim sonuçlarının Türkiye'ye hayırlı olmasını dileyen Büyükekşi, "1 Haziran'daki son ihracat açıklamamızda da vurguladığımız gibi, seçimler demokrasinin bayramıdır. Millet iradesini sandıkta tecelli ettirerek, nasıl yönetilmek istediğine karar verir. Buna saygı duymak demokrasiye inancın en açık göstergesidir. Netice olarak biz de seçimleri son derece demokratik bir şekilde geride bıraktık. Yüzde 85'leri aşan seçimlere katılım oranı, milletimizin demokrasinin temeli olan genel seçimlere ne kadar büyük önem verdiğini gösteriyor. Seçim sonuçlarına herkesin saygı duyarak yapıcı olması öncelikli hassasiyet olmalı. Şimdi sandık önümüzden kalktı ve meydan yarışı bitti. Şimdi bir masa etrafında toplanma ve ortak akıl geliştirme zamanı. Artık seçim döneminin tartışma atmosferinden hemen çıkmak ve yüzümüzü Türkiye ekonomisine ve kalkınmasına çevirmek zorundayız" dedi.

"2023 HEDEFLERİNE ODAKLANMALIYIZ"

2023 hedeflerine odaklanmak gerektiğini vurgulayan Büyükekşi sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Bu hedefe yönelik 2023 İhracat Stratejimiz ise bir Devlet Stratejisi haline gelmiş durumda. İhracatta ileri teknoloji ürünlerin payını yüzde 15'in üzerine çıkarma ve Ar-Ge harcamalarının GSMH'ye oranını yüzde 3'e çıkarma hedeflerine odaklanmak durumundayız. Türkiye'nin oldukça çetin şartlara sahip global rekabet ortamı içerisinde 2023 hedefleri yolunda emin adımlarla devam etmesi için ihracatımızın yüksek katma-değerli ürünlere dönüşümünü hızlandırmak ve ihracatımızda ileri teknolojinin ağırlığını yükseltmekten başka çaremiz yok. Bunun için de Türkiye'deki tüm sektörlerin ve firmalarımızın inovasyona, Ar-Ge'ye, tasarıma ve markalaşmaya çok daha fazla yatırım yapması gerekiyor. Bu yatırımlar için öncelikli koşul ise Türkiye'nin gündeminin bir an önce tamamen ekonomik istikrara odaklanmasıdır. Türkiye'de tesis edilen istikrar ortamının ve uzun vadeli vizyonun temellerinin sarsılmaması bu açıdan hayati önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

"HÜKUMET BİRAN ÖNCE KURULMALI"

Seçim sonuçlarının bir azınlık hükümeti veya koalisyon olup olmayacağına ilişkin bir belirsizliğe işaret ettiğine değinen TİM Başkanı Büyükekşi “Oluşan bu belirsizliklerin özellikle ekonomik görünümün negatif etkilenmemesi ve piyasalardaki oynaklığın ekonomiye daha fazla zarar vermemesi için hükümetin bir an önce kurulması kritik önem taşıyor. Ülkenin güçlü bir hükümetle yola devam etmesi kritik önem taşıyor. Dolayısıyla kısa süre içerisinde yapılacak görüşmelerde ortaya çıkacak mutabakat ortamı, siyasi ve ekonomik istikrarın tesisi açısından oldukça kritik ve belirleyici olacaktır. Türkiye çözüm sürecini ve AB'ye tam üyeliğe yönelik yürüyüşünü kararlılıkla devam ettirmelidir. Tüm siyasi partilerimizin bu hassasiyet içinde davranacaklarına inancımız tamdır" dedi.