İkinci el araba fiyatları düşecek mi? İkinci el otomobil (araç) fiyatları ucuzlayacak mı? ÖTV matrah indirimi ikinci el fiyatları düşürür mü?
Araç almayı düşünenleri uzun zamandır gündemde olan ÖTV indirimi konusunun netliğe kavuşmasını bekliyordu. Beklenen ÖTV indiriminin matrah düzenlemesi şeklinde olacağı resmi kurumlar tarafından açıklanmıştı. ÖTV matrah indirimi yapıldı ve sıfır otomobillerde fiyatlar 80-90 bin TL'ye kadar düştü. İkinci araba almak isteyenler ise İkinci el araba fiyatları düşecek mi? İkinci el otomobil (araç) fiyatları ucuzlayacak mı? ÖTV matrah indirimi ikinci el fiyatları düşürür mü? sorularına yanıt arıyor. İşte ÖTV matrah indiriminin ikinci el piyasasına etkileri...

Oluşturma Tarihi: 2022-11-25 09:20:19

Güncelleme Tarihi: 2022-11-25 09:20:19

Otomobil piyaasında beklenen indirim haberi geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla resmi gazetede yayımlanan karara göre otomobillerde ÖTV matrah düzenlemsi yapıldı. ÖTV matrah değişimi ile pek çok marka ve modelin fiyatlarında da geri çekilme yaşandı. Araç almayı düşünenlerin uzun süredir beklediği bu düzenlemenin durgunlaşan otomobil piyasasını hareketlendirmesi bekleniyor. ÖTV matrah indirimi ile sıfıır otomobillerde 80 bin TL'ye kadar indirim yapılabilir. Peki ikinci el araba fiyatları düşecek mi? İkinci el otomobil (araç) fiyatları ucuzlayacak mı? ÖTV matrah indirimi ikinci el fiyatları düşürür mü?

İkinci el araba fiyatları düşecek mi?

Sıfır araç fiyatlarında yaşanan düşüş hiç kuşkusuz ikinic el otomobil fiyatlarına da yansıyacaktır. Buna göre sıfır otomonbilde yüzde 11 olarak uygulanan indirim oranı aynı marka ve modelde ikinci el piyasasında yüzde 5 indirim beklenebilir. Sıfıra yakın kademede satılan ikinci el otomobil fiyatlarında ise indirim oranının daha büyük olması bekleniyor. Otobilde ÖTV indirimi beklentisi nedeniyle ikinci el piyasası da uzun süredir durgundu. ÖTV matrah değişikliğinin belli olmasıyla ikinci el piyasasında da saışların artması bekleniyor.

İkinci el otomobil (araç) fiyatları ucuzlayacak mı?

Sıfır otomobllerde geçerli ÖTV matrah indirimleri ikinci el piyasasını da etkileyecektir. ÖTV matrah indirimi ile ikinci el otomobil fiyatlarında yüzde 5'e ile yüzde 10'a kadar indirim bekleniyor. Dünya ekonomik gelişmeler, yurt içinde enflasyon ve döviz kuruna bağlı olarak sıfır otomobil fiyatları gibi ikinci el fiyatları da zaman içinde artış gösterdiği için bu indirimin kısa sürede etkisibnin ortadan kalacağı tahmin ediliyor.

ÖTV matrah düzenlemesi ne kadar?

ÖTV natrah indirimi ile 95 bin TL'ye kadar olan araçlarda %5 ila 19 arasında indirim bekleniyor. ÖTV matrah indirimi ile en ucuz sıfır araç fiyatı 402.000 TL'den %11 indirimle 355.000 TL ye geriledi. En üst matrahta bulunan en ucuz otomobil ise %16 indirim ile 448 bin TL den 373 bin TL'ye gerilemiş oldu.

Otomobillerde yüzde 45 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 120 bin liradan 184 bin liraya, yüzde 50 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 150 bin liradan 220 bin liraya, yüzde 60 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 175 bin liradan 250 bin liraya, yüzde 70 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 200 bin liradan 280 bin liraya yükseltildi.