IMEI kayıt ücretleri yükseliyor, kaçak kullanım sona eriyor
Kaçak telefon devri sona erdi. Yasal düzenlemelerle birlikte IMEI klonlama yöntemiyle kullanılan telefonlar birer birer kapanıyor. Vatandaşlar, bu işlemi yaptıran telefonculara para iadesi talep ediyor.

Oluşturma Tarihi: 2024-10-16 11:56:01

Güncelleme Tarihi: 2024-10-16 11:57:48

Yurtdışından getirilen telefonlar için IMEI kaydı ödemekten kaçınarak klonlama yaptıran vatandaşlar için zor günler başlıyor. Son günlerde yapılan denetimlerle birlikte kaçak telefonlar bir bir kapanırken, bu işlemi yapan telefoncularla sorun yaşayan vatandaşlar, paralarını geri talep ediyor.

KAÇAK TELEFONLAR KAPANIYOR

Yurtdışından alınan telefonlarda IMEI kayıt ücretini ödemeden kaçak yolla kullanılan ve halk arasında "IMEI kırdırma-klonlama" olarak bilinen yöntem artık sona erdi. Geçen yıl ekim ayında çıkarılan yasa ile, sinyal alınamayan cep telefonlarının kapatılması için belirlenen süre 7 yıldan 1 yıla indirildi.

Bir yılın dolmasının ardından klonlama yöntemiyle kullanılan telefonlar birer birer kapanmaya başladı. Mecidiyeköy, Eminönü gibi semtlerde bu yöntemi sıkça uygulayan telefoncular, şimdi vatandaşların tepkisiyle karşı karşıya kalıyor. "Bizi kandırdın" diyerek bu telefoncuların kapısını çalan vatandaşlar, para iadesi talep ediyor.

PARALARINI İSTİYORLAR

IMEI klonlatan vatandaşlar, telefonlarının kapanmasının ardından işlemi gerçekleştiren telefoncuların kapısını aşındırıyor. Mecidiyeköy'deki bir telefoncu, "Bir haftadır klonlamaya çalışıyoruz, olmuyor. Devlet engellemiş. Daha önce telefonlarını klonladığımız kişilerin telefonları kapanmaya başladı" dedi. Klonlama işlemi için daha önce vatandaşlardan 2.500 TL aldıklarını belirten telefoncu, "Paralarını geri istiyorlar. Zor durumda kaldık" ifadelerini kullandı.

TELEFON FİYATLARI DÜŞÜYOR

Eminönü'ndeki bir başka telefoncu, IMEI klonladıkları telefonları ikinci elde daha ucuza aldıklarını söyledi. "Kayıt yapılan bir iPhone 14 Pro Max bugün 45-48 bin TL'ye alınır. Ancak telefon kayıtlı değilse bu fiyat 20-25 bin TL'ye düşer" dedi. Klonlanan telefonların kapanmasıyla birlikte operatör mağazalarında da yoğunluk oluştu. Bir mağaza çalışanı, "Son 10 gündür bir yoğunluk var. Telefon kapanınca insanlar anlamıyor, bunun için önce operatöre geliyor" şeklinde konuştu.

2025'TE İMEİ KAYIT ÜCRETİ ARTACAK

Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen telefonlardan alınan IMEI kayıt ücreti tutarının, yüzde 45 artışla 2025 yılı itibarıyla 45.953 TL olacağı belirtildi. 2024'te bu ücret 31.692 TL olarak belirlenmişti. Yurtdışı çıkış harcının da 500 TL'den 720 TL'ye yükselebileceği öngörülüyor.

IMEI KLONLAMA NEDİR?

IMEI klonlama, eski telefonların IMEI'sinin yurtdışından vergisiz getirilen akıllı telefonlara atanmasına verilen isimdir. Yasal olmayan bu işlem, geçtiğimiz yıl çıkan bir yasa ile engellenmeye çalışıldı. 1 Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek düzenlemeye göre, bir yıl boyunca sinyal alınmayan cep telefonları siyah listeye alınacak ve IMEI kayıtları silinerek kapatılacak.

2024 KAYIT ÜCRETİ 31.692 TL

Yurtdışından alınan telefonlar çift SIM ile 8 ay kullanılabiliyor. Ancak ardından vatandaşın pasaportuyla birlikte bu telefonu işletmesi gerekiyor. IMEI kayıt ücreti 2024 yılında 31.692 TL olarak belirlendi. Telefonun kaydedilmesi için son bir yıl içinde yurtdışına çıkılmış olma şartı bulunuyor.