Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) gerçekleştirdiği referandum sonrası gündeme gelen yaptırımlara iş dünyasından tam destek geldi. Mendilden diş macununa kadar bölge ihtiyaçlarının yüzde 80'ini karşılayan ihracatçılar “Türkiye'nin stratejik çıkarları söz konusu olduğunda bu ülkeye yönelik ihracatımızdan vazgeçer, başka pazarlarda telafi ederiz” dediler.
YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ
Star'ın haberine göre, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi yaptığı açıklamada “Biz hem Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'ne hem de Irak Merkezi Hükümeti'ne ihracat gerçekleştiriyoruz. Merkezi hükümet ile ilişkilerimiz oldukça iyi. Şunu belirtmek isteriz ki; bizim için öncelik ulusal güvenlik söz konusu olduğunda hiçbir zaman ticaret olamaz” dedi. Mehmet Büyükekşi “İhracatçılar olarak başlatılan bu yanlıştan bir an önce dönülmesini, Irak'ın bir bütün olarak güçlenmesini ve kalkınmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise yaptığı açıklamada Türk hazır giyim sektörü olarak Irak'a yıllık 600 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini belirterek, “Ancak şüphesiz Türkiye'nin stratejik çıkarları bizim için çok daha önemli. Gerekirse bu ülkeye yönelik ihracatımızdan vazgeçer, buradaki ticari kaybımızı başka pazarlarda telafi ederiz” ifadelerini kullandı.
Resmi olarak yılın 8 aylık döneminde 465 milyon dolarlık hazır giyim ihracatı gerçekleştirdiklerini aktaran Hikmet Tanrıverdi “Çeşitli nedenlerle hazır giyim ihracatının yatay seyir izlediği bir dönemde, Irak'ta yılın 8 ayında yakalanan yüzde 28'lik artış son derece önemli” diye konuştu.
55 TIR YUMURTA İHRACATI
TİM Lojistik Konseyi Başkanı ve AKAMİB Başkanı Bülent Aymen ise Irak'a ihracatın yaklaşık yüzde 45'inin Kuzey Irak'a, yüzde 55'inin ise Bağdat'taki Merkezi Hükümet'e bağlı ülkenin güney bölgelerine yapıldığını söyledi. Afyonkarahisar Başmakçı 2 Nolu Tavukçuluk Kooperatifi Başkanı Nevzat Tezcan ise Türkiye'den haftalık olarak Irak Bağdat'a 200, Kuzey Irak bölgesine ise haftalık 50-55 TIR yumurta ihracatının yapıldığını belirterek “50 TIR'lık ihracat Türkiye'yi ertelemez” dedi.
IRAK'TA 97 MAĞAZA VAR
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel de “Türk markaları açısından değerlendirmek gerekirse 35 markamızın Irak'ta toplam 97 mağazası ve 559 satış noktası bulunuyor. Markalarımız, Irak halkıyla adeta bütünleşmiş durumda ve hepsi de çok beğeniliyor, seviliyor. Toplam cirolara bakıldığında Irak'taki mağazaların kapanması markalarımız açısından çok ciddi bir kayıp olmaz” dedi.
TÜRK TIR'LARI BAĞDAT ÜZERİNDEN GİDECEK
Kuzey Irak'a yaptırımlar kapsamında Habur Gümrük Kapası'nın kapatılması gündeme gelirken, yeni güzergah olarak İran belirlendi. İran ve Türkiye arasında sağlanan ortak gümrük işbirliğine göre, Türkiye-Kuzey Irak sınırlarının kapatılmasıyla birlikte Türk TIR'ları Irak'a İran üzerinden gidecek. Ankara'da biraraya gelen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı ile İran Gümrük İdaresi Başkanı Furud Askeri ortak gümrük işbirliğinde 8 önemli konuda mutabakata vardı. İki taraf arasında, Türkiye-Kuzey Irak sınırlarının kapatılmasıyla birlikte Türk TIR'ların Irak'a İran üzerinden gitmesi, İran ürünlerinin sevkiyatında menşe şahadetnamesi Türk tarafınca kaldırılması, Bazergan-Gürbulak Gümrük Kapıları'nın 24 saat çalışması, X-Ray görüntülerinin paylaşımı üzerinde uzlaşıya varıldı. Bu arada Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci “Habur Kapısı şu an itibarıyla açık durumda. Tabi ileriki günlerde Habur Sınır Kapısı'nın kapatılması da gündemde” dedi.
Bağdat yönetimi, Habur'un karşısındaki İbrahim Halil Gümrük Kapısı'nı IKBY'den teslim alıyor. Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı Erşat Salihi “Bağdat yönetimi, İbrahim Halil Gümrük Kapısı'nı teslim almak üzere 41 memurunu görevlendirdi” dedi. Bağdat, Barzani yönetiminin kontrolündeki kapıyı merkezi hükümete bağlamayı öngören tasarıyı geçen yıl kabul etmişti.