İş dünyasında ekonomik şiddet krizi: Çalışanların yüzde 60'ı mağdur
Araştırmaya göre Türkiye'de her dört kadından biri cinsel şiddete, çalışanların yüzde 60’ı ise ekonomik şiddete maruz kalıyor. Bu karanlık tablo iş dünyasında acil önlem alınması gerektiğini gösteriyor.

Oluşturma Tarihi: 2024-10-23 07:28:39

Güncelleme Tarihi: 2024-10-23 07:30:16

Özyeğin Üniversitesi ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) işbirliğinde gerçekleştirilen ‘İşyerinde Şiddet ve Taciz Algıları ve Deneyimleri' araştırması, Türkiye'de çalışanların önemli bir kısmının iş hayatında ekonomik şiddet başta olmak üzere çeşitli şiddet türlerine maruz kaldığını gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, özel sektördeki çalışanlar bu şiddet türüne kamuda çalışanlara göre iki kat daha fazla maruz kalıyor.

EKONOMİK ŞİDDET ÖN PLANDA

Türkiye'de işyerinde şiddet konusunda yapılan araştırmaya katılan 3 binden fazla kişinin %75'i, iş hayatları boyunca en az bir kez şiddetle karşılaştıklarını belirtti. Bu oran, iş dünyasındaki şiddet ve tacizin yaygınlığını çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Ayrıca katılımcıların yüzde 60'ı, ekonomik şiddet (ücret eşitsizliği, yan hakların verilmemesi gibi) ile karşılaştıklarını dile getirdi. Özel sektör çalışanlarının ise kamudakilere oranla bu tür şiddete iki kat daha fazla maruz kaldıkları belirtildi.

KADIN YÖNETİCİLER DAHA FAZLA ZORLANIYOR

Araştırma sonuçları, işyerinde şiddet ve taciz konusunun özellikle kadın yöneticiler üzerinde daha fazla baskı yarattığını ortaya koydu. Yönetici kadınların, yönetici erkeklere ve yönetici olmayan kadınlara göre daha sık psikolojik şiddetle karşılaştıkları görüldü. Ayrıca her dört kadından biri iş hayatlarında en az bir kez cinsel şiddete maruz kaldıklarını belirtti.

ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. BARIŞ TAN, bu araştırmanın iş dünyasına ışık tutacak sonuçlar sunduğunu vurgularken, “Bu çalışma ile araştırma üniversitesi misyonumuzun bir yansıması olarak harekete geçtik” dedi.

ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE İŞVERENLERİN ROLÜ ÖNEMLİ

Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Canan Sümer ise araştırmanın sonuçlarını değerlendirirken, “Şiddetin önlenmesi konusunda temel sorumluluk işverenlere düşüyor” dedi. Ayrıca araştırmada, işçi ve işveren örgütlerine yönelik öneriler yer alırken, iş dünyasının bu önerilere dikkat etmesinin şiddetsiz bir çalışma ortamı oluşturulması için kritik olduğunu belirtti.

ŞİDDETİN TÜRLERİ VE ETKİLERİ

Araştırmanın diğer dikkat çeken bulguları ise şunlar:

İŞVERENLERE ÇAĞRI: ŞİDDETİ ÖNLEYİN

Araştırmada işverenler için şu kritik mesaj yer alıyor: “İş yerinde şiddeti önlemek işverenlerin sorumluluğundadır. Etkili politikalar geliştirilmediği sürece çalışanlar, özellikle kadınlar ve düşük eğitim seviyesine sahip fertler bu şiddet türleriyle karşılaşmaya devam edecektir.”