''İşini bilen’ işadamına kötü haber!'

EYT düzenlemesiyle emekli olacakların tazminat hakkına yönelik işverenlere sağlanan toplam 250 milyar TL kredinin (KGF) nasıl kullanılacağına ilişkin ekonomistlerden farklı görüşler ortaya atılıyor. 2017'de düzenlenen KGF teminatlı kredide yaşanan 'buharlaşma' tekrar edebilir mi?

2023-01-13 17:14:23

Ekonomi yazarı Dilek Güngör, Sabah gazetesindeki köşesinde geçtiğimiz gün hükümet Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati tarafından işverenlerin faydalanmasına yönelik açıklanan KGF desteğine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Söz konusu kredinin resmi denetimlerden kurtulamayacağını belirten Güngör, bazı işadamlarının "fırsatçılık" yapmasına bu sefer kapıların kapalı tutulduğunu kaydetti.

Güngör'ün "‘İşini bilen' işadamına kötü haber!" başlıklı yazısından önemli bir bölüm;

2021'den sonra kredi çekecek iş insanına harcamasını faturalandırma zorunluluğu getirildi. Diyelim ki, bankadan kredi isteyeceksiniz. Nereye harcayacağınızın faturasını vereceksiniz.

Eee, uyanık işadamları ne yaptı?

Arkadan dolanma yöntemini buldu. Önce tanıdığı firmayla anlaşıp, ondan mal almış gibi fatura kestirip, kesilen faturayla bankadan kredi aldılar. Sonra o siparişi iptal ettiler. Ya da bir faturayla yan yana dizili her bankadan ayrı ayrı ucuz krediyi topladılar.
Önceki gün Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati 250 milyar liralık 14 başlıkta yeni kredi paketini açıkladı. Belli ki, bu sefer KGF'nin yeni sistemi kendini 'uyanık' sanan işadamlarına nefes aldırmayacak.

"KRİTERLER TAMAMSA KREDİ ÇIKACAK"
Nasıl mı?
Diyelim ki, A firması (alıcı), B firmasından (satıcı) mal ya da hizmet alıyor. Bunun için kredi çekecek. A firması malın karşılığında B firmasından aldığı faturayı bankaya veriyor. Banka ucuz maliyetli, uzun vadeli krediyi A firmasının eline saymıyor. Fatura ödemesini kendisi direkt B firmasına yapıyor. Ödemeden önce de faturayı Merkezi Fatura ve Katılım Bankaları Fatura Kayıt Sistemleri'nden inceletiyor. Fatura geçerli mi, mükerrer mi, tutar aşımı var mı? Gelir İdaresi sisteminden iptal edilen faturalara bakılacak. Kriterler tamamsa kredi çıkacak.

"KRİTERLERE UYMAYANLAR KARA LİSTEYE ALINACAK"
Tam tersi durum varsa…
O zaman hem krediyi çekecek işadamına hem de bankaya ceza var. Refinansman yapan banka sistemden 1 yıl faydalanamıyor. Gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar veya döviz alanlar için kredinin kullanılmayan bölümü iptal ediliyor. Krediyi çekmeye çalışan işadamı kara listeye giriyor. İptal edilen faturanın yerine yenisini getirmeyenin faizi 9 puan artıyor. Diyelim ki, banka size 1 milyon TL limit açtı. Bankaya verdiğiniz faturaların bazıları bir hafta sonra iptal oldu. Ya 90 gün içinde yenisini getireceksiniz, ya da iptal olan faturanız kadar olan krediye yüksek faiz ödeyeceksiniz.

Ev sahiplerine büyük fırsat: %25 indirim!

21 Eylül 2024 altın fiyatları yeni zirveye çıktı!

Faturalarda yeni model: Bakan Bayraktar'dan açıklama

Bu hafta en çok ne kazandırdı?

Tarım Kredi Kooperatif 3 ay faizsiz satış fırsatı başlatıyor!

Konut kredilerinde düzenleme