Anadolu'da yumurta, haşhaş, vişne ve sucuk gibi gıda ürünlerinin üretimi ve ticaretinde başrolde olan Afyonkarahisar, 2020 yılında turizm odaklı tanıtım atağına kalkıyor. Şehrin ekonomisinde rol oynayan sanayi alanında da fırsatların var olduğunu dile getiren Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ile Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, “Artık şehrimizin, ‘Geçerken uğradım yerine konakladım veya yatırım yaptım' diyerek anılmasını arzu ediyoruz'' mesajını verdi.
Şehrin ekonomi, turizm, yatırım ve gastronomi alanındaki faaliyetleriyle ilgili gazetemize bilgi veren şehrin önde gelen isimleri, Afyonkarahisar'ı tarihin, kültürün, mermerin, termalin ve lezzetin merkezi olarak tanınması sürecinde daha etkin faaliyetlerde bulunacaklarını vurguladılar.
Turizm yatırımcılarına davet
Şehrin tarihi ve turistik yönünün zengin olduğunu ve termalde yüksek potansiyellerinin bulunduğunu belirten Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, “Bugün itibarıyla şehrimizde yatak kapasitesi 27 bine ulaşmıştır. 11 adet 5 yıldızlı otelimiz mevcut. Kalkınma planlarında öngörülen rakam 75 bin adet. Yani ilimizde 75 bin yatak kapasitesine çıkacak potansiyelimiz mevcuttur. Bunun da hızlı şekilde doldurulacağından eminiz. Şu anda 6 adet yatırım belgeli tesislerde yapım çalışmaları devam ediyor. Bu tesisler de tamamlandığında 31 bin 390 yatak kapasitesine ulaşacağız. Farklı yıldızlarda 50 bin yatak kapasitesi hayata geçirmek demek 10 milyar liralık yatırım yapılacağı manasına gelir. Yani kente yapılacak daha çok yatırım var. Afyonkarahisar bütün bunların yanında Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği üyesi olan bir şehir. Bu alanda dünyada 42 ilden biriyiz. Bu uygulamayla ilimiz tarihi termal rotasının bir parçası haline geldi. Bu adımımızla ulusal düzeyden uluslararası düzeye çıktık. 2020'de şehrimizde 2 milyondan fazla turist konaklayacak” bilgisini verdi.
İşsizlik oranı yüzde 5
Şehirdeki işsizlik oranının, Türkiye ortalamasının çok altında, yüzde 5 olduğunu dile getiren Tutulmaz, birçok işçi ilanında eleman bulunamadığını, insanların genelde kamuda iş aradığını vurguladı.
İddialı çıkış
Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Karakuş da, Afyonkarahisar'ın UNESCO tarafından verilen gastronomi şehri unvanı verilen 36 şehirden birisi olduğunu, Türkiye'de kendileri dışında sadece 2 il bulunduğunu belirterek, belediyenin, yöresel yemeklerin sunulacağı gastronomi mutfağını hayata geçirdiğini, restoranın kısa süre içerisinde açılacağını söyledi. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser de, şehrin üç önemli alanda öne çıktığını, bunlardan birincisinin “gıda” sektörü olduğunu, bu alanda sucuk, pastırma, kaymak, şekerleme, kaymaklı ekmek kadayıfı, patatesli ekmek, haşhaşella ve yumurta gibi ürünlerin bilinirliğinin çok yüksek olduğunu söyledi.