Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yazılı bir açıklama yaparak "Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi"nin tamamlandığını duyurdu.
Ulaşım ihtiyacının yanı sıra sosyokültürel, turizm, ekolojik, rekreasyon, spor, gezinti ve bisiklet gibi imkanları İstanbullularla buluşturan bu projenin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla 26 Şubat'ta hizmete açılacağını belirten Uraloğlu, tarihi, çevreyi, teknolojiyi ve sosyal yaşamı bir araya getiren önemli bir projenin tamamlanmasının gururunu yaşadıklarını ifade etti.
Uraloğlu, İstanbul'u, Avrupa'nın ve dünyanın en gelişmiş ulaşım altyapısına sahip şehirleri arasında zirveye taşımak için dünyanın en özgün ve saygın kent içi raylı sistem projelerini hayata geçirdiklerini belirtti. İstanbul'u baştan başa modern raylı sistem ağlarıyla donattıklarını vurgulayan Uraloğlu, projelerinin sadece bir raylı sistem işi olmadığını, aynı zamanda yaya odaklı yeni nesil ulaşım projelerine odaklandıklarını belirtti. İstanbul'da kentsel hareketliliği teşvik ederek, insanları toplu taşıma ve diğer temiz, akıllı ulaşım çözümlerine yönlendirecek çalışmalara büyük önem verdiklerini ifade etti.
Uraloğlu, projenin çevre hassasiyetiyle tasarlandığını ve tüm projelerin bütünsel kalkınma esaslı vizyonlarıyla uyumlu olduğunu belirterek, karbon emisyonunu azaltıcı politikalar çerçevesinde yeni nesil yöntemlerle karbon emisyonunu azaltmayı hedeflediklerini açıkladı. Projelerinin Avrupa Yeşil Mutabakatı, Paris İklim Anlaşması ve Avrupa İklim Yasası gibi AB'nin temel yaklaşımlarıyla örtüştüğünü vurgulayan Uraloğlu, etkin, verimli ve çözüm odaklı bir mikro hareketlilik sistemi oluşturduklarını belirtti.
Bakan Uraloğlu, Sirkeci-Kazlıçeşme hattındaki çalışma alanının büyük bir kısmını demir yolu ulaşımına ayırdıklarını ve 122 bin 550 metrekare alanın vatandaşların yaya olarak kullanımına açılarak şehirde büyük bir yeşil alan oluşturduklarını ifade etti. Projeyi sadece demir yolu inşası yapmakla kalmayıp, aynı zamanda hat boyunca çevrede yaşayan insanların yaşam konforunu artıracak düzenlemeleri de gerçekleştirdiklerini belirten Uraloğlu, projenin, sadece ulaşımı değil aynı zamanda sosyal, kültürel ve ekonomik hayatı da olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.
Son olarak, Sirkeci-Kazlıçeşme Hattı'nın tek yönlü sefer süresinin 20 dakika olacağını ve projenin 2053 yılına kadar ekonomik kazancının 785 milyon avro olacağını belirten Uraloğlu, Türkiye'nin dört bir yanında olduğu gibi İstanbul'da da hizmet ve eser fırtınası estirmeye devam edeceklerini vurguladı.