İstanbul Havalimanı’na tam not
Mega yatırımlardan İstanbul Havalimanı, dijital ağı ve akıllı terminaliyle havacılık alanında iddialı olan dünyanın önde gelen ülkelerine örnek oldu. Radarları, sensörleri, termal kameraları, x-ray cihazları ve biyometri ve düzenli yer hizmetleriyle öne çıkan havalimanında bir gün geçirdik ve yolculardan da tam not alan alanları sizler için inceledik.

Oluşturma Tarihi: 2019-12-16 22:35:34

Güncelleme Tarihi: 2019-12-16 22:35:34

İlk etabı 29 Ekim 2018'de açılan; 6 Nisan 2019'da ise tam kapasite hizmet vermeye başlayan İstanbul Havalimanı, yeni nesil terminal binasıyla dikkat çekiyor. Binlerce akıllı kameranın konuşlandırıldığı bina, x-ray cihazları ve biyometrik sistemlerle öne çıkıyor.

 

47 milyon 290 bin yolcu ağırladı

Dev projelerden İstanbul Havalimanı, her yönüyle beğeni topluyor. İlk 11 ayda 295 bin 163 uçuşa sahne olan, 47 milyon 297 bin 757 bini yolcuyu ağırlayan havalimanıyla ilgili editörümüz Buğra Kardan'ın izlenimleri şu şekilde:

-İGA tarafından yönetilen İstanbul Havalimanı pek çok radar ve sensörle takip ediliyor.

-Terminal binasının etrafında yoğun güvenlik önlemleri alınmış durumda. Polisler ile güvenlik görevlileri binanın içinde ve dışında devriye atıyor.

-Yolcular ve yakınlarının x-ray cihazlarından geçmeleri gerekiyor. Bu cihazlar sayesinde üst aramaları, çanta ve bavul kontrolleri enine boyuna yapılabiliyor.

-Termal kameralarla terminalde tüm olan bitenler an be an izlenebiliyor.

-Güçlü Wi-Fi bağlantısıyla internet sitelerine girilebiliyor, film indirilebiliyor ve oyun yüklenebiliyor.

-Yön okları ve levhalarıyla aranan birimlere kolayca erişilebiliyor.

-Uçuş bilgi ekranlarından uçakların hangi saatlerde, hangi kapıdan havalanacağı öğrenilebiliyor.

-Kiosklardan rahatlıkla bilet temin edilebiliyor.

-Check-in alanlarında görevlilerin yardımıyla süratle bilet satın alınabiliyor; bagaj emanet edilebiliyor.

-Biyometrik sistemlerle ise pasaport kontrol noktalarından hızla geçilebiliyor.

Çalışanlar seferber

-İstanbul Havalimanı'nda danışma hizmetleri de takdire şayan. Danışmada görevli havalimanı çalışanları, yolcuların dertlerini tek tek dinleyip not alıyor.

-Kayıp ve buluntu eşyalarla ilgili başvuruları alan çalışanlar ise kendilerine müracaat eden yolcuların mağduriyetlerini gidermek için ellerinden geleni yapıyor.

-Diğer görevliler de kendilerine danışanlara, soru soranlara yardımcı oluyor.

Her şey yerli yerinde

-İstanbul Havalimanı'nda her talebe karşılık veriliyor.

-Havalimanında yer alan polikliniğe bağlı doktorlar, hastaların şikâyetlerini dinliyor, tedavilerini yapıyor.

-YOTEL markalı 5 yıldızlı otel, yerli ve yabancı konuklarına en kaliteli odalarını tahsis ediyor.

-Terminalde rent a car şirketleri, tur firmaları 7/24 hizmet veriyor. Kuaförler ve lostracılar da öyle.

-Mescit gayet temiz. Geniş ve ferah olan ibadethaneden pek çok Müslüman faydalanabiliyor. Şadırvanlar ise çocukların, yaşlıların ve engellilerin abdest almaları için uygun.

-Terminal binası sürekli silinip süpürülüyor. Temizlikçiler tetikte olup yerlerde kir ya da iz bırakmamak için ikişer ya da üçerli gruplar halinde tur atıyor.

-Çöp kutularında gerek kâğıt, gerek ambalaj, gerek cam, gerekse evsel atıklar içi bölümler ayrılmış vaziyette.

Rahat ve konforlu

-Yolcular asansörler ile yürüyen merdivenlerden istifade edebiliyor.

-İç ve dış hatlardan uçuş yapacaklar yürüme bantlarını kullanabiliyor. Ayrıca buggy (mini taşıt) hizmetini alabiliyor. Buggy'ler gecikmeleri minimum seviyelere indiriyor.

-Yolcular bekleme alanında çay veya kahvelerini yudumlayabiliyor, çocuklar oyun parkından yararlanabiliyor. Bu alanda laptoplar, tabletler ve akıllı telefonlar da şarj edilebiliyor.

Yeme içme tuzluya maloluyor

Teknik ve hizmet yönünden tam not alan İstanbul Havalimanı'nda restoranlar ve fast food'lar ve kafeteryalar da modern bir şekilde kurgulandı. Ancak fiyat politikasında yolculara tuzlu gelebilecek kalemlerin yer aldığını gözlemledik. Zira çay 10 liradan, kahve 15 liradan, meşrubat ürünleri 20 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Simit 10 ila 15 liradan, lahmacun 18 ila 20 liradan, pide 30 ila 35 liradan alıcı bulurken; hamburger menüye 50 ila 55 lira bedel biçiliyor. Sulu yemekler 40 ila 60 liraya mâl oluyor. Fiyatları uçuk bulan tüketici derneklerinin yöneticileri, yeme içme ücretlerinin makul seviyelere çekilmesi konusunda hemfikir. Bu yöneticiler, ilaveten fiyat denetimlerinin arttırılması ve tüketici haklarının korunması gerektiği görüşünde birleşiyor.

Taksiyle ulaşım maliyetli

Yolcular, İstanbul Havalimanı'na taksiyle ulaşmanın külfetli olduğunu söylüyor. Taksimetreler, Beyoğlu ve Beşiktaş'tan 150 lira, Şişli'den 155 lira, Avcılar ile Bahçelievler'den de 140 lira yazıyor. Öte yandan, havalimanına ulaşım şehrin ana arterlerinden minimum 50 dakikayı buluyor.

Seferler artırılsın

Bu durumdan şikâyetçi olan yolcuların, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) idaresinde olan Havaist ve İETT otobüslerinin sefer saatleri ve aralıklarını arttırma talepleri var.

3 alışveriş alanına ilgi yoğun

1 milyon 300 bin metrekarelik terminalin Duty Free alanında bulunan Unifree'ye rağbet yoğun. Giyim ve kozmetik mağazalarını, hediyelik eşya dükkânlarını, kitapçıları ve yeme içme mekânlarını bünyesinde bulunduran alan tıklım tıklım dolu.