Dolar

34,5167

Euro

36,0915

Altın

3.003,45

Bist

9.549,89

İsveçlileri şoke eden gelişme!

Uzun zamandır refah içinde yaşayan İsveçliler de ekonomik krizden etkilendi. Gıda fiyatlarının yüzde 20 gibi rekor bir artış göstermesi karşısında İsveçliler şoke oldu. Yerel süpermarketlerden birinin müşterisi olan Susan Mellberg artan fiyatlara tepki göstererek, 'Evet, şimdi cüzdanı etkilemeye başladı' dedi.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-01-25 11:21:12

İsveçlileri şoke eden gelişme!

Ekonomik kriz cömert refah sistemi ve yeşil enerjinin bolluğuyla ünlü, zengin ve müreffeh İsveç'i de etkiledi.

Kişi başına düşen GSYİH açısından, AB'nin en zengin beşinci üyesi olan İsveç'te yoksulluk Avrupa ortalamasının çok altında.

Ancak hızla artan elektrik faturaları ve artan gıda fiyatlarının tüketildiği, başka ülkelerde olduğu gibi burada da enflasyon etkisini göstermeye başladı.

gida

T24 kanalına göre İsveç'te gıda enflasyonu bu yıl yüzde 20'ye ulaştı.

Yayının atıfta bulunduğu İsveç Ulusal Emekliler Örgütü'nün verilerine göre, kolza yağı gibi bireysel malların fiyatı yüzde 45'e varan oranlarda arttı.

Yayın, "2022'de gıda fiyatlarındaki genel artış, hem mağazalarda hem de çevrimiçi olarak yüzde 20 gibi büyük bir artış oldu" diyor.

Pek çok bölge sakini, TV kanalına verdiği bir röportajda fiyatlardaki bu kadar keskin bir artıştan şikayet etti.

Yerel süpermarketlerden birinin müşterisi olan Susan Mellberg, "Evet, şimdi cüzdanı etkilemeye başladı. Satın aldığınız ana ürünlerin fiyatlarının aniden fırladığını ve her şeyin normalden çok daha pahalı olduğunu fark ettiniz" dedi.

Johan Rindevall isimli başka bir İsveçli de, “Artık İsveç'in de bir yoksulluk sorunu var. Ama bu yıl burada durum daha da kötüleşti. Halkın alım gücü azaldı. Halk ilk defa yüksek fiyat artışlarına karşı tepkilerini dile getirmeye başladı” dedi.

Tüketici fiyat karşılaştırma sitelerine göre bu yıl et maliyeti %24, peynirin maliyeti de yaklaşık %22 arttı. Uzmanlar ne diyor?

Ülkedeki ekonomik krizin hayatı zorlaştığına inanan Nordea'nın baş analisti Susanne Spector, “İsveç, Avrupa ve İskandinav ülkeleri arasında en büyük GSYİH kaybına sahip ülke” diyor.

"En büyük korkum, iflasların ve büyüme kaybının İsveç'te kendini göstermeye başlamış olması" diyen Spector, "2023 zor bir yıl olacak. Çoğu ekonomist bu konuda hemfikir. Tek soru, yaklaşan durgunluğun ne kadar derin olacağıdır" diyerek endişesini dile getiriyor.

Danske Bank'ın Baş Ekonomisti Michael Grahn de, ekonomik kriz işgücü piyasasına da sıçrarsa, büyük sorunlarımız olur, uyarısında bulundu.

İstihdam Servisi Analiz Departmanı birim başkanı Anders Ljungberg ise, "İş ve işçi bulma kurumu, İsveç'in şu anda girmekte olduğu durgunluğun nispeten ılımlı olacağına inanıyor. İsveç'teki durum nispeten istikrarlı, ancak çevremizde olup bitenlerden, enerji fiyatlarının enflasyonu vurmasından etkileniyoruz." dedi.

Haber Ara