Tüm dünyada 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanıyor. Ülkemizde de bu günde kadınlara yönelik kampanyalar devreye girdi. Kadınların iyi bir alışveriş uzmanı olduğunu bilen şirketler de ürün ve tanıtımlarını onlara en uygun ve en dikkatlerini çekecek şekilde dizayn etmeye de gayret gösteremekteler.
18-45 yaş çalışan kadın araştırması
Fiziki ve sanal ortamda avantajlı sunum ve fiyata odaklanan kadınların algılarına yönelik analiz ve araştırmalar da onların ne derece alışverişte hassas davranabildiklerini ortaya koyuyor.
Bu konuda Avantajix.com'un da bir araştırma ortaya koyduğunu hatırlatan Avantajix.com Kurucu Ortağı Güçlü Kayral ilginç sonuçlara ulaşıldığına dikkati çekti.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla 18-45 yaş grubundaki çalışan kadın üyelerin bir kısmı arasında pandemi dönemindeki alışveriş alışkanlıklarına dair gerçekleştirilen ankete göre
kadınlar dijital mağaza ziyaretlerinde en yoğun mesaiyi öğle tatillerinde harcıyor.
Sanal vitrinlerde öğlen ilgisi
Her 10 çalışan kadından sekizi öğle tatilinde sanal vitrinleri turluyor. 10 çalışan kadından altısı akşam evde de internette alışveriş sitelerini ziyaret ederken, üçü öğle saatleri dışında da mesaide alışveriş aktivitelerini sürdürüyor.
En fazla alışveriş pazartesi
Sanal ziyaretlerin alışverişle sonlandığı günlerin başında Pazartesi geliyor. Çalışan kadınlar hafta sonu evde beğendikleri ürünleri, ilk iş gününde mesai arkadaşlarının da görüşünü aldıktan sonra satın alıyor. Pazartesi gününü, sırasıyla Pazar, Cumartesi ve Cuma günleri izliyor. Çalışan kadınların en az online alışveriş ettikleri günler ise Salı, Çarşamba ve Perşembe.
Çalışan kadınların yüzde 65'i internetten giyim eşyası alıyor. Kozmetik ve kişisel bakım ürünleri alanların oranı yüzde 45. Kadınların olmazsa olmazı ayakkabı ve çanta alanların oranı ise yüzde 30. Her 4 kadından biri market alışverişini internetten yaparken, internetten satın alınan diğer ürün grupları ise teknolojik cihazlar, hobi–kitap, müzik, çocuk giyimi olarak sıralanıyor.
50 lira altına daha temkinliler
Kadınların yüzde 40'ı için özellikle giyim eşyasında en cazip ürünler fiyatı 59,9 TL olanlar. 69,9 TL fiyatlı ürünleri çekici bulanların oranı da yüzde 25; fiyatları 70-100 lira aralığındaki ürünleri çekici bulanların toplam oranı ise yüzde 20. Kadınlar, fiyatı 50 TL'nin altındaki ürünler için temkinli davranıyor.
Sonuçlar pandemi öncesi ile kıyaslanırken hafta sonu sokağa çıkma yasağı ve evde çalışma uygulaması nedeniyle dijital mağazaların kadın müşteri sayısında önemli artışlar olduğu da gözlemlendi.
Önceden AVM'ler gezilirdi
Pandemi öncesinde öğle tatilleri, kadın kadına ya da arkadaş gruplarıyla çarşı, mağaza, AVM gezileriyle geçirildi.Pandemi, bu aktiviteleri sınırlayınca alışverişler internet üzerinden yapılmaya başlandı. Önceki anketlerimizde, çalışan kadınların online alışverişlerini ağırlıklı olarak Çarşamba ve Perşembe günleri yaptı belirlenmişti.
Bunlar genellikle, hafta sonu tatili ya da seyahatine yönelik alışverler. Bu aktiviteler pandemi nedeniyle askıya alınınca Cuma günü market ürünleri, Cumartesi ve Pazar günleri ise diğer tüm ihtiyaçlar için internetten alışveriş yapılmaya başlandı. Pandemi öncesi Cumartesi ve Pazar günleri online alışveriş aktivitesi ise çok zayıftı.