Pek çok insan, profesyonel olarak büyümenin başarıya ulaşmanın, mutlu hissetmenin ve yaşam standartlarını yükseltmenin en etkili yolu olduğuna inanıyor. Ancak bunu söylemek yapmaktan daha kolay. Çoğu insan stratejik ve ulaşılabilir bir kariyer planının nasıl oluşturulacağını bilmiyor.
Mesleki hedeflerinizi geliştirmek ve desteklemek amacıyla kariyer hedeflerinizi geliştirmelisiniz. Başarmak istediğiniz şeyleri dikkatlice düşünmek çok önemlidir.
İşte ulaşılması zor olmayan 13 gerçekçi hedefin bir listesi. Bu yazının sonunda, kişisel kariyer hedeflerinizi geliştirmenize yardımcı olacak çeşitli kariyer hedefi türleri hakkında da bilgi edineceksiniz.
Kariyer Hedeflerine Örnekler
Zaman çerçevesi açısından iki tür kariyer hedefi vardır: kısa vadeli ve orta/uzun vadeli. Uzun vadeli olanlara fayda sağlamak için kısa vadeli kariyer hedeflerinizi belirlerken ikisi el ele gider.
Kısa vade hedefleri
Belirleyebileceğiniz ulaşılabilir kısa vadeli hedefler aşağıdadır:
1. Profesyonel bir kursu veya dereceyi tamamlamak
Modası geçmiş olmak istememek için öğrenmeyi asla bırakmamak çok önemlidir. Eğitiminize devam etmek veya yeni kurslar almak, mesleğinizle ilgili konularda güncel kalmanıza yardımcı olur. Ayrıca beceri setinizi geliştirerek daha değerli hale gelirsiniz.
Çalışmaya devam etmeyi veya yeni beceriler öğrenmeyi düşünüyorsanız, doğru yatırımı yaptığınızdan emin olun. Zamanınızı ve paranızı kariyeriniz için faydalı olacak bir şeye yatırın.
2. Ağ
Uzun vadeli kariyer hedeflerine ulaşmak için bazı önemli kişileri rehberinizde tutmak da önemlidir. Hiçbir şey olmasa bile, onlardan değerli geri bildirimler alacak ve gelecekte açılan yeni kapılar bulacaksınız. Ağ kurma becerileri her hırslı insan için gereklidir.
3. İş değiştirme
İş değiştirmek her zaman kolay değildir. Ancak bazen, yeni beceriler kazanabilmeniz ve kariyerinizi daha da ileriye taşıyabilmeniz için bunu yapmanız gerekir. Yıllarca ödül almadan aynı işe bağlı kalmak sinir bozucu ve zararlı olabilir. Yükseklere ulaşmak istiyorsanız hareketsiz kalmayın veya rahat bölgenizde kalmayın.
4. Performans metriklerini geliştirme
İş verimliliğiniz, diğer unsurların yanı sıra ölçümlerinize göre belirlenir. Bu, şirketin maliyetleri düşürmesine yardımcı olmak, müşterilerin hizmetlerinden memnun olmalarını sağlamak veya projeleri son teslim tarihlerinden önce teslim etmekle ilgili olabilir. Metriklerinize erişmek ve bunları geliştirmek, şirketinizde daha itibarlı olmanıza yardımcı olur ve terfi almak gibi uzun vadeli hedeflere ulaşmanızı kolaylaştırır.
5. İletişim becerilerini geliştirmek
İyi iletişim becerileri, kariyerinizin her alanında size fayda sağlayacaktır. Kültürel farkındalık, ekip çalışması ve sosyal beceriler gibi diğer becerilerin temel yönünü oluşturur. İletişim becerilerini geliştirmek kişisel gelişime de yardımcı olur. İster yeni bir hobi ediniyor olun, ister bir organizasyonda gönüllü olun, ister yeni bir kursa katılın, iletişim becerileri size uzun bir yol kat edecektir.
6. Kişisel bir site kurmak
Becerilerinizi göstermek için yatırım yapmaktan ve bir marka yaratmaktan daha iyi bir fırsat yoktur; hedeflerinize ulaşmak için kişisel bir web sitesi oluşturun. Kariyer değiştirmeye, iş bulmaya veya kariyer hedefinize ulaşmak için herhangi bir şey yapmaya çalıştığınızda portföyünüz olarak ikiye katlanacak.
Uzun süreli hedefler
“Birkaç yıl sonra kendini nerede görüyorsun?” görüşmecilerin sormayı sevdiği bir sorudur! Ancak uzun vadeli kariyer hedeflerinizi bu şekilde öğrenmeye çalışırlar. Aşağıda uzun vadeli hedeflere birkaç örnek verilmiştir:
7. Kariyer Değiştirme
Birçok kişinin yanlış kariyer yolunu seçtiğini düşünmesi ve mutsuz olması normaldir. Kariyer değişikliği yaygın bir şey haline geldi ve kolay görünüyor. Yeteneklerini kullanabiliyorsan öyle olmalı. Bu konuda hiçbir şey yapmamak ve sonradan pişman olmak kişinin kaçınması gereken tek şeydir.
8. Bir konuda uzman olmak
Uzman/etkileyici olmak, kariyer hedefinize ulaşmak için sahip olduğunuz bilgi ve becerilerden eminseniz mümkündür. Öncü bir kalite geliştirmeniz, marka bilincine sahip olmanız ve yetkili olmanız ve ağlar kurabilmeniz gerekir. Kendinizi sektörünüzde başvurulacak bir uzman olarak belirledikten sonra birçok kapsam vardır.
9. İş yerinde neşe geliştirmek
İş yerindeki performansınızdan dolayı stresli, baskı altında ve tatminsiz hissetmeniz alışılmadık bir durum değildir. Daha üretken ve memnun olabilmeniz için çalışma senaryosunu iyileştirmenin yollarını deneyin ve bulun. İşte mutlu olmak, üretkenliği ve genel refahı artırmak için çok önemlidir!
10. İş yerinde terfi almak
Çalışan birçok insan, işte terfi almayı uzun vadeli bir hedef olarak sınıflandırır. Bir stratejiniz olduğu sürece bu hedefin gerçekçi olduğunu söylemek yerinde olur. Terfi almanın sosyal ve mesleki becerilerinize bağlı olduğunu unutmayın. İş yerinizin değer verdiği tüm temel nitelikleri gösterdiğinizden emin olun. İlham aldığını hissettiğinde patronunun sesini duyurmaktan çekinme.
11. Bir iş kurmak
Girişimci biriyseniz ve bir iş kurmayı arzuluyorsanız, bunu yapın. Pek çok insan uzun vadede kendi işinin patronu olmak ve kendilerinin diyebilecekleri bir şey oluşturmak ister. Ancak, bu büyük adımı atmadan önce iyice araştırdığınızdan emin olun.
12. Yönetime girmek
Pek çok insan gücü hedefler; ancak herkes liderlik etme ve öncülük etme kapasitesine ve yeteneğine sahip değildir. Başarılı bir yönetici olacağınızı biliyor ve hissediyorsanız, hiçbir şey sizi yönetici olmaktan alıkoyamaz. Bilmeniz gereken tek şey, yalnızca çalışan ekibiniz kadar muzaffer olduğunuzdur. İyi bir patron olmak göründüğü kadar kolay değil ama nereden geldiğinizi hatırlarsanız bu bir sorun olmamalı.
13.Kişisel bir marka yaratmak
Kendi markanızı oluşturmak, kendinizi alanınızda tanıtmak için önemlidir. Aynı zamanda güç ve saygı kazanmanıza yardımcı olur. Benzersiz olmak ve kişisel bir markaya sahip olmak, görünürlük ve takipçi kazanmanın en önemli yollarından biri olduğu için profesyoneller için çok önemli hale geliyor.
Kaynak: valiantceo