Kayıt dışı ekonomiye darbe: Araçlara TTB takılacak

Akaryakıtta usulsüz fatura kullanımını engellemek için hayata geçirilen UTTS, bireysel araçları da kapsama alarak kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele hedefliyor.

2024-09-22 14:00:45

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), akaryakıt istasyonlarındaki usulsüz fatura kullanımını engellemek ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ni (UTTS) devreye almıştı. Daha önce sadece kiralama ve işletme araçlarını kapsayan sistem, yapılan yeni düzenlemeyle bireysel araçları da dahil edecek. Bu adımla vergi kayıplarının önlenmesi hedefleniyor.

YENİ DÜZENLEME BİREYSEL ARAÇLARI DA KAPSIYOR

UTTS, 1 Temmuz 2025 itibarıyla trafiğe kaydedilecek bireysel araçlara da Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılmasını zorunlu hale getiriyor. Ayrıca, akaryakıt dağıtım şirketlerinin sistemine kayıtlı bireysel araçlar da 30 Haziran 2025 tarihine kadar TTB taktırmak zorunda olacak. Genel bütçeye dahil daireler ve özel bütçeli idarelere ait araçlar ise sistemden muaf tutuldu.

USULSÜZ FATURALAR TARİHE KARIŞACAK

Sahte plaka bilgileriyle oluşturulan usulsüz faturalar yüzünden her yıl milyarlarca liralık vergi kaybı yaşanıyor. UTTS ile birlikte, araçların plaka bilgileri akaryakıt alımı sırasında otomatik olarak sisteme kaydedilecek. Bu sayede vergi kaçakçılığı ve kayıt dışı işlemler minimize edilecek.

Küresel güçlere karşı ''Türkiye'' kozu! Artan etkimiz kıtaları aştı

Alman otomotiv devi iflas bayrağını çekti!

Hawkers Asian Street Food iflas dalgasıyla sarsıldı!

EYT ölmadan 48-51 yaşlarında erken emeklilik önaylandı

Konut kredisinde en uygun oran ne? Hangi banka veriyor? Oranlar güncellendi

BIST 100, BIST 50 ve BIST 30’da kritik hisse değişiklikleri!