Dolar

34,2536

Euro

37,7881

Altın

2.929,70

Bist

8.884,58

Kayıt dışı para transferi mi? E-Ticarette şüphe uyandıran fiyatlar!

Alışveriş sitelerinde astronomik fiyatlara satılan ürünler, kayıt dışı para transferi için bir yol mu? Kayıt dışı kazancı önlemek için yapay zeka denetimleri artıyor, ancak dolandırıcılar hala bu denetimleri atlatabiliyor.

3 Saat Önce Güncellendi

2024-10-04 09:25:27

Kayıt dışı para transferi mi? E-Ticarette şüphe uyandıran fiyatlar!

Alışveriş sitelerinde normal fiyatının 100 katına çıkan ürünler, kayıt dışı para transferinin IBAN üzerinden yapıldığına dair şüpheler uyandırdı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu durumu yakından izliyor ve ciddi cezalar uyguluyor.

FIRSATÇILAR YÜKSEK FİYATLARLA KAYIT DIŞI MI?

Son zamanlarda internet üzerindeki alışveriş sitelerinde fahiş fiyatlarla satışa sunulan ürünler, kayıt dışı para transferi iddialarını gündeme getirdi. Normal fiyatlarının çok üzerinde, bazen 100 katına kadar çıkan ürünlerin satışı dikkat çekiyor. Aynı şampuanın bir satıcıda 400 TL, başka bir satıcıda 45 bin TL gibi uçuk fiyatlarla satılması, sistemde bir açık mı var sorusunu akıllara getirdi. Çeyiz setlerinin 2.9 milyon TL gibi daire fiyatına satılması da şaşkınlık yarattı.

YAPAY ZEKAYLA SIKI DENETİM

Bu anormal fiyatlandırmaların ardından, Hazine ve Maliye Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, 250 mükellef üzerinde yaptığı incelemelerde 1.5 milyar TL kayıt dışı kazancı ortaya çıkardı ve 250 milyon TL vergi cezası uyguladı. Yapay zeka destekli denetimlerle şüpheli fiyatlandırmaların izlenmesi sıkılaştırıldı. Ancak dolandırıcılar, müşterilerin ürün arama alışkanlıklarına müdahale ederek yapay zeka denetimini atlatmayı başarıyor.

DAİRE FİYATINA ÜRÜNLER DİKKAT ÇEKİYOR

Piyasa fiyatlarıyla karşılaştırıldığında çok yüksek fiyatlara satılan ürünler, kayıt dışı ödemelerin e-ticaret siteleri üzerinden yapılmaya çalışıldığını düşündürdü. Örneğin, 3-5 bin TL civarında satılan bir çeyiz setinin 2 milyon 996 bin TL'ye satışa sunulması bu duruma örnek gösterildi.

Haber Ara