Kiralar nasıl düşer? Merkez Bankası'ndan tavsiyeler
Merkez Bankası, ev kiralarında yaşanan yüksek fiyat sorununa ilişkin çözüm tavsiyelerini sıraladı. TCMB'nin Enflasyon Raporu'nda sosyal konut, hisseli kiracılık, kurumsal kiralama ve vergilendirme gibi tavsiyeler yer aldı.

Oluşturma Tarihi: 2024-02-15 11:38:39

Güncelleme Tarihi: 2024-02-15 11:42:51

Aşırı yüksek kiralar vatandaşları zor durumda bırakıyor. Özellikle büyükşehirlerdeki fahiş kira fiyatları ev bulmayı zorlaştırıyor. Artışlar enflasyona da olumsuz yansıyor.

Merkez Bankası Enflasyon Raporu'nda bu duruma dikkat çekerek, kiraları düşürecek önerilerde bulundu.

Öneriler arasında etki analizlerine dayanan düzenlemelerin oluşturulması bulunuyor.

MERKEZ BANKASI'NIN TAVSİYELERİ

Merkez Bankası, tüm kiraların merkezi bir platform üzerinden takibinin sağlanması, kiralamalarda belirli standartların belirlenmesi tavsiyesinde bulundu.

MB'nin tavsiyeleri arasında;

- Kiralık konut arzının planlanarak artırılması,
- Devlet destekli kiralık sosyal konut sistemi,
- Sermaye Piyasası Kurulu'na bağlı şirketlerle kurumsal kiralama,
- Hisseli kiracılık uygulaması,
- Konut sayısına göre kademeli vergilendirme ve boş konut vergisi de var.

Yüzde 25 kira artış sınırına da değinen Merkez Bankası, kira artışlarında bu orana uyulma oranının düşük olduğuna vurgu yaptı.

"BUGÜN KONUT ÜRETMEYE BAŞLASANIZ 2 YIL ALIR"

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Hepşen, "Kısır döngü yarattık biz. Özellikle son 2 yıllık zaman döngüsü içerisinde geçmişten gelen kısır döngü yarattık. Düzenlemeye ihtiyaç var ama arzın artırılması gerekir aksi takdirde hiçbir şey konuşmak bir şey ifade etmez." ifadelerini kullandı.

Hepşen, "Eski ruhsat rakamlarına baktığımızda 2012'de 1 buçuk milyon konut adediyken 600-700 bin adetlere kadar düştük. Kamunun mutlaka kiralık konut özelinde farklı gerçekçi bizim de yaptığımız önerilerde olduğu gibi biraz onları da dinleyerek projeleri geliştiriyor olmalı aksi takdirde çözmek zor" dedi.