Merkez Bankası, tüketici fiyatlarının yüzde 0.51 düştüğü Haziran ayına ilişkin "Fiyat Gelişmeleri" raporunda, "Bu dönemde kırmızı et fiyatlarındaki yüksek artış eğilimi devam etti. Bunun yanında, fındık, yer fıstığı, badem içi gibi kuruyemiş fiyatlarındaki yüksek artışlar hız kesmeden sürdü. İşlenmiş gıda grubunda ise aylık fiyat artışları son aylarda yavaşladı" denildi ve eklendi:
"Haziran ayında alt gruplar bazında ekmek, işlenmiş kırmızı et ve sıvı yağ (özellikle zeytinyağı) kalemleri dışında fiyatlar nispeten ılımlı bir seyir kaydedildi. İşlenmiş gıda fiyatlarının önümüzdeki dönemdeki görünümü açısından buğday fiyatlarının seyri büyük önem arz etmekte, yurt içi buğday fiyatlarındaki gelişmeler yakından izleniyor."
Bu dönemde döviz kuru etkilerine bağlı olarak temel mal grubu enflasyonu sınırlı oranda yükselirken, hizmet enflasyonunun yüksek düzeyini koruduğu da vurgulanan raporda, "Bu doğrultuda, çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi yatay bir seyir izlemiştir" denildi.
Rapora göre, Haziran ayında yıllık tüketici enflasyonuna gıda grubunun 0.84 puan, enerji grubunun katkısı da 0.08 puan azalırken, diğer grupların katkılarında bir değişiklik olmadı ve yıllık tüketici enflasyonuna en belirgin katkı 2.60 puan ile hizmet grubundan geldi.
Merkez Bankası raporuna göre, Haziran ayında, yıllık enflasyon kira ve ulaştırma hizmetlerinde gerilerken diğer hizmetler ve lokanta otel gruplarında yükseldi. Gıda fiyatlarında son iki aydır gözlenen düzeltmeye rağmen kırmızı ette devam eden yukarı yönlü seyre bağlı olarak lokanta otel grubunda yüksek oranlı fiyat artışları Haziran ayında da sürdü ve grup yıllık enflasyonu yüzde 13.62'ye yükseldi. Rapora göre, paket tur fiyatlarındaki aylık yüzde 19.17 artış da belirleyici oldu.