KOBi’lerde yeni plan hazır
4 yıllık strateji eylem planı hazırladı. Plana göre öncelikle imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ’ler desteklenerek kredi kanalları açılacak.

Oluşturma Tarihi: 2015-10-13 05:39:13

Güncelleme Tarihi: 2015-10-13 05:39:13

Ajansların haberine göre; Türkiye ekonomisinin ihracat ve büyümede lokomotifi olan küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri (KOBİ) büyütecek plan hazırlandı. İmalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ'ler öncelikli olarak desteklenirken kredi kanalları da açılıyor.  İhracat yapmak isteyen KOBİ'lerin uluslararası pazara erişiminin artırılması teşvik edilirken, banka kredilerine erişim kolaylaştırılacak.

HEDEF 60 BİN KOBİ

KOBİ'lerin alternatif finansman kaynaklarından daha fazla faydalanmaları için yol haritası hazırlanacak. 4 yıllık süre boyunca yaklaşık küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin 90 milyar dolara yaklaşan ihracatının 150 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. 28 bin olan ihracatçı KOBİ sayısının aynı dönemde 60 bine çıkarılması planlanıyor. 2014-2018 yıllarını kapsayan KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı dönemi boyunca 3 milyon yeni çalışan istihdam edilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ'lerin öncelikli olarak desteklenmesi amaçlanıyor.

KOSGEB DEVREDE

Yüksek Planlama Kurulu (YPK), 2015-2018 dönemini kapsayan KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı'nı kabul etti. Buna göre, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) koordinasyonunda ilgili kurum ve kuruluşların katkılarıyla hazırlanan planının genel amacı, ‘Küçük işletme ihtiyaçlarına duyarlı iş ortamında, KOBİ'lerin rekabet güçlerinin uluslararası düzeyde artırılması ve Türkiye'nin ekonomik büyümesinde KOBİ'lerin katkısının yükseltilmesi' olarak belirlendi.

KOBİ'lerin gelişmesine büyük katkı sağlayacak eylem planında ileri teknoloji üretimine özel önem veriliyor. İhracat içerisinde orta-yüksek ve yüksek teknolojili imalat sanayi ürünlerin payının yükseltilmesi için öncelikli olarak bu malların yurt içinde üretilmesi gerektiğine dikkat çekilen eylem planında şu tespitler yer alıyor: “KOBİ'lerin Ar-Ge, yenilik ve ihracat kapasiteleri geliştirilerek uluslararasılaşma düzeyleri artırılacaktır' politikası çerçevesinde, KOBİ'lerin ihracatında orta-yüksek ve yüksek teknolojili yerli ürünlerin payının artırılması hedeflenmektedir.”

EYLEM PLANI'NIN HEDEFLERİ

-KOBİ'lerin kurumsallaşmalarının, markalaşmalarının sağlanması ve verimlilik düzeylerinin yükseltilmesi sağlanacak.

-İmalat sanayi KOBİ'ler öncelikli olarak desteklenecek.

-KOBİ'lerin banka kredilerine erişimleri kolaylaştırılacak.

-İhracat yapmak isteyen KOBİ'lerin uluslararası pazarlara erişimleri artacak.

-KOBİ'lere yönelik devlet desteklerinde bütünsellik sağlanacak.

-KOBİ'lerde bilgiye dayalı üretim yapısının teşvik edilerek patent ve ticarileştirme konularında ilerleme sağlanacak.