Dolar

34,1570

Euro

38,0462

Altın

2.920,93

Bist

9.891,00

Kredi kartı faizlerindeki artış ekonomiyi vuruyor

Kredi kartı faiz oranlarının artışı iflasları hızlandırıyor. Ekonomist Atilla Yeşilada, iflasların ve işsizliğin kaçınılmaz olduğunu belirterek ekonomide ciddi sorunların kapıda olduğunu vurguladı.

3 Saat Önce Güncellendi

2024-09-25 20:45:26

Kredi kartı faizlerindeki artış ekonomiyi vuruyor

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, kredi kartlarındaki faiz oranlarının yükselmesi ve parasal sıkılaşma politikasının ekonomiye etkilerini değerlendirerek, durumu "çok sert çakılacak" sözleriyle özetledi. Yeşilada, iflasların kaçınılmaz olduğunu ve işsizliğin hızla artacağını belirtti.

YASAL TAKİPLERDEKİ ARTIŞ DİKKAT ÇEKİYOR

Bankalar Birliği'nin verilerine göre, bireysel kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı Temmuz ayında 78 binden 96 bine yükseldi. Bireysel kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı ise 100 binden 114 bine çıktı. Yasal takibe alınanların sayısı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 52 artarak 180 bine ulaştı.

İFLASLARDA BÜYÜK ARTIŞ BEKLENİYOR

Kredi kartı faiz oranlarındaki artış, konkordato taleplerini de artırıyor. Konkordato Takip sitesine göre, 2024'ün ilk yedi ayında toplam 1.554 konkordato talebi gerçekleşti. Allianz Trade tarafından hazırlanan Küresel İflas Raporu'nda, Türkiye'deki iflasların 2024 yılında yüzde 20 oranında artacağı öngörülüyor.

ŞİRKETLER ZORDA, İŞSİZLİK KAPIDA

Atilla Yeşilada, bir YouTube yayınında yaptığı açıklamada, şirketlerin iflas etmeye başladığını ve işsizlik oranlarının hızla yükseleceğini ifade etti. “Şirketler iflas edecek ve işsizlik oranları yükselecek. Türkiye'de bu yılın ilk yedi ayında 1.775 konkordato başvurusu yapıldı. 1 milyon kayıtlı şirket varken, iflas eden şirketler toplamın yüzde 90'ını oluşturuyor” dedi. Ayrıca, işten çıkarılan çalışanların yeniden iş bulmasının zor olacağını belirtti.

SON VİDEO HABER

Markete giden çocuğa kurşun isabet etti!

Haber Ara