Dolar

34,2398

Euro

37,6309

Altın

2.920,13

Bist

9.109,34

Kuyumcularda Büyük Denetim: 500 İşletmeye Sıkı İnceleme!

500 kuyumcuya geniş çaplı denetim yapıldı! Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı faaliyet gösteren kuyumcuları mercek altına aldı. Altın ve değerli taşların faturasız satışlarından, POS cihazlarına kadar birçok işlem incelemeye alındı.

2 Saat Önce Güncellendi

2024-10-05 08:04:39

Kuyumcularda Büyük Denetim: 500 İşletmeye Sıkı İnceleme!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği vergi rakamları oldukça düşük" açıklamasının ardından bakanlık harekete geçti. 36 ilde 500 kuyumcu kayıt dışı faaliyetler nedeniyle denetime tabi tutuldu. Stok sayımlarından faturasız altın satışlarına kadar geniş kapsamlı incelemeler yapıldı.

KAYIT DIŞI FAALİYETLER MERCEK ALTINDA

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kuyumculuk sektöründeki kayıt dışı işlemleri önlemek amacıyla geniş kapsamlı bir denetim başlattı. Bakanlık, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ve Risk Analiz Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, 9 büyükşehirde başlattığı denetimleri şimdi de 36 ilde 500 riskli mükellefi kapsayacak şekilde genişletti. İlk etapta stok sayımları yapılırken, faturasız altın satışı, banka hesaplarının ve POS cihazlarının başka şahıslar adına kullanılıp kullanılmadığı detaylı bir şekilde incelendi. Ayrıca, döviz alım-satım işlemlerinin yasal yetki olmadan gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği de araştırıldı.

FATURALAR VE POS CİHAZLARI MERCEK ALTINDA

Kuyumculara yönelik yapılan bu denetimlerde, sadece stoklar değil, aynı zamanda POS cihazlarının kime ait olduğu, faturasız altın ve değerli taş satışlarının olup olmadığı gibi detaylar da kontrol edildi. Mehmet Şimşek, sektördeki kayıt dışı faaliyetlerle mücadelenin kararlılıkla devam edeceğini belirtti. Bakanlık ekipleri, her bir kuyumcuyu titizlikle inceleyerek, adaletsiz vergi uygulamalarının önüne geçmeyi hedefliyor.

“DÜRÜST MÜKELLEFİN YANINDAYIZ”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada, "Vergide adalet ilkemiz çerçevesinde çok kazandığı halde düşük gelir beyan eden büyük ve riskli mükellefleri incelemeye devam ediyoruz" diyerek, dürüst mükelleflerin her zaman yanında olduklarını vurguladı. Ayrıca, "Kayıt dışılığın önüne geçerek vergide adaleti sağlamakta kararlıyız. Tüm sektörlere yönelik denetimlerimiz artarak devam edecek" ifadelerini kullandı.

KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELE DEVAM EDİYOR

Temmuz ayında başlatılan bu yoğun denetim süreci, kayıt dışı faaliyetlerin tespit edilmesi ve vergi adaletinin sağlanması amacıyla hız kesmeden devam ediyor. Kuyumculuk sektöründe yapılan denetimlerin, diğer sektörlerde de benzer şekilde artırılacağı belirtiliyor. Bakanlık, bu tür denetimlerle kayıt dışı faaliyetleri engelleyerek vergi gelirlerinde adaletli bir dağılım hedefliyor.

Haber Ara