Madencilikte atılım şart: Türkiye'nin 3.5 trilyon dolarlık gücü
Türkiye'nin zengin yer altı kaynakları sanayi, sağlık ve savunma için hayati önemde. Madenlerin yeterince değerlendirilmemesi ekonomideki dış açık sorununu büyütüyor!

Oluşturma Tarihi: 2024-12-18 07:37:46

Güncelleme Tarihi: 2024-12-18 07:41:37

Türkiye, sahip olduğu 3.5 trilyon dolarlık maden potansiyelini ekonomiye kazandırmak için harekete geçmek zorunda. Bu zenginlik, milli gelirden cari açığa kadar birçok alanda kalkınmayı mümkün kılabilir. ‘Milli madencilik hamlesi' şart!

TÜRKİYE'NİN 3.5 TRİLYON DOLARLIK MADEN GÜCÜ

Türkiye'nin Yer Altı Kaynakları Değerlendirilmeli
Dünyada 90 çeşit maden bulunurken, bunun 70 çeşidi Türkiye'de mevcut. Ancak, yıllık 5-6 milyar dolar ihracata rağmen, 8-9 milyar dolarlık ithalat yapılması dış ticaret açığını büyütüyor. Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, bu açıkların madencilik yatırımlarıyla kapanabileceğini belirtti.

İHRACATTA 100 MİLYAR DOLAR MÜMKÜN
Mehmet Yılmaz, “Türkiye'nin yer altı maden potansiyeli 3.5 trilyon dolar. Çıkarılan madenlerin kapasitesi artırılırsa ihracat 100 milyar dolara ulaşabilir,” dedi. Madenlerden elde edilecek gelirle milli gelir artırılabilir, işsizlik düşebilir ve mega kentlere göç engellenebilir.

YEŞİL DÖNÜŞÜM İÇİN MADENLERE İHTİYAÇ VAR

Madencilik Artık Stratejik Bir Sektör
Yılmaz, fosil yakıtlardan uzaklaşarak yenilenebilir enerjiye geçişte, lityum, kobalt, bakır ve altın gibi madenlerin kritik rol oynadığını belirtti. “Eğer bu madenleri üretmezsek, ticaret açığımız daha da büyüyecek,” dedi.

HAYATIN HER ALANINDA MADENLER VAR

Yaşam Alanlarımız Madenlerle Çevrili
Madenler yalnızca sanayide değil, sağlık, teknoloji ve güzellik sektörlerinde de kullanılıyor. Seramikten cama, telefonlardan televizyonlara kadar pek çok ürün madencilikle hayatımıza giriyor.

BİR YILDA TÜKETİM RAKAMLARI

NADİR ELEMENTLERİN KRİTİK ÖNEMİ

Sağlık ve Savunmada Kullanılıyor
Nadir elementler, kanser tedavisinden MR görüntüleme cihazlarına kadar pek çok alanda stratejik öneme sahip. Örneğin:

GÜZELLİK VE BAKIM SEKTÖRÜNDE MADENLER

Madenler Estetiğin de Kaynağı

KALKINMA İÇİN MADENCİLİK ŞART

Yer Altı Zenginliklerinden Faydalanmadan Kalkınma Mümkün Değil
Mehmet Yılmaz, “Dünyada madenciliğin yasaklandığı bir ülke yok. Türkiye, madenlerini zenginleştirip, katma değerli ürünlere dönüştürerek sanayinin ve ekonominin hizmetine sunmalı,” dedi.

Yerel Kalkınmaya Destek
Yeni maden sahalarının keşfiyle hem istihdam artacak hem de sosyal alanlarda iyileşmeler sağlanacak.