McKinsey nedir? McKinsey'in Türkiye'deki faaliyetleri nelerdir?
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, uluslar arası yönetim şirketi McKinsey ile ekonomik konularda danışmanlık hizmeti almak için anlaşmaya varıldığını açıkladı. Peki McKinsey nedir? Türkiye ekonomisine ne gibi faydası olacak?

Oluşturma Tarihi: 2018-09-30 14:49:06

Güncelleme Tarihi: 2018-09-30 14:49:06

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Yeni Ekonomi Programı (YEP) bünyesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için danışmanlık alınacak uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile anlaşmaya vardı. Bu anlaşmanın ardından herkesin merak ettiği soru: McKinsey nedir?

McKinsey & Company; dünyaca ünlü işletmelere, kamu kuruluşlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve kar amacı gütmeyen kuruluşlara hizmet veren global bir yönetim danışmanlığı firmasıdır. En önemli misyonunu müşterilerinin erformansında uzun süreli gelişmeler sağlamak olarak açıklayan şirket 9000'den fazla danışman ve yaklaşık 2000 araştırma ve bilgi profesyonelinden oluşuyor. McKinsey'in 60'tan fazla ülkede ofisi bulunuyor ve bu ofislerde 130 farklı dilden çalışana sahip.

TÜM DÜNYAYA HİZMET VERİYORLAR

McKinsey'in global olmasıyla dikkat çekiyor. Yaklaşık %40'ı Avrupa'da, %35'i Amerika'da, %15'i Asya Pasifik'te ve %10'u ise Orta Doğu ve Afrika'da yer alıyor. Özel ve kamu kuruluşlarından ve sosyal kuruluşlardan oluşan geniş kapsamlı bir müşteri yelpazesine hizmet veriyor.

İSTANBUL OFİSİ VAR MI?

McKinsey'in belirli bir sahibi yok. Avrupa, Amerika, Asya Pasifik, Orta Doğu ve Afrika'da bulunan 1400'den fazla ortağı olan kuruluş, kolektif yapısıyla göze çarpıyor.

1995 Yılında McKinsey İstanbul ofisi kurulmuştur. Şirket, Türkiye'de faaliyet gösteren ilk, üst düzey yönetim danışmanlığı şirketi olma özelliği de taşıyor. McKinsey, Telekomünikasyon, FinanS Hizmetleri, Grup Şirketleri, Kamu Sektör gibi pek çok farklı sektöre hizmet vermektedir.

MCKINSEY'İN TÜRKİYE'DEKİ FAALİYETLERİ NELER?

McKinsey, 1980'lerin ortasında, Türkiye'nin Avrupa Birliği başvurusunu şekillendirmesine yardımcı oldu. 2000'lerin başında, İstanbul Ofisi'nin danışman kadrosu 30 kişiye ulaşmış ve Türkiye'nin otomotiv sektörünün standartlarını iyileştirmekten, Türkiye'nin en karlı bankası için bir genişleme programı yürütülmesine; Türkiye'nin en büyük televizyon üreticisinin yeniden yapılandırılmasından, grup şirketlerin insan kaynaklarının yönetimine ve kurumsal yönetişime uzanan bir proje çeşitliliği sağlanmıştır.

2003 yılından itibaren, Atina, İtalya ve Tel Aviv Ofisleri ile gerçekleştirilen ortaklıklar sayesinde, lokal başarılar temel alarak, bölgedeki müşterilere destek sağlanmış; böylece hem müşterilere hem de danışmanlara daha geniş bir topluluğun desteği ve rehberliği sunulmuştur. İstanbul Ofisi, 2014 yılı itibarı ile daha geniş bir bölgeye bağlı kalsa da Akdeniz Bloğu'ndan (Mediterranean Complex) ayrılmıştır.