Emeklilik için gün sayan milyonları ilgilendiriyor! Gözler Meclis'e çevrildi. Çalışmalarına ara veren Meclis bu hafta kritik gündemle toplanıyor. EYT'nin yasalaşma süreci ile ilgili ilk adım atılacak.
Elitaş, birinci gündemlerinin Emeklikte Yaşa Takılanlarla ilgili olduğunu belirterek, “Kanun temel kanun olmadığından dört maddelik bir teklif olduğundan Genel Kurul'da görüşme süresi on saat. Eğer parti grupları dört veya beş parti grup önerisi verirse, iki saat zaman alır. Çarşamba günü nihayete erer." dedi.
Yürürlülük maddeleriyle 4 maddeden oluşan EYT yasası komisyonda değiştirilmeden kabul edilmişti.
Kısmi emeklilik için de yaş şartının 8 Eylül 1999 öncesinde olduğu gibi kadınlarda 50 erkeklerde 55 olması isteniyor.
EYT'li olarak çalışmak isteyenlerin işe başlaması için tanınan 10 günlük sürenin uzatılması gündeme gelecek.
Depremde hayatını kaybeden EYT'lilerin ailesinin de bu düzenlemeden faydalanması bekleniyor.
İLK ETAPTA 2 MİLYON 250 BİN KİŞİ FAYDALANACAK
8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış kişiler primlerini tamamladıktan sonra emeklilik hakkı kazanacak.
EYT'den ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin faydalanması beklenirken bu sayının ise 5 milyona ulaşacağı belirtiliyor.
1999 yılı öncesi, 1999 yılı- 2008 arası ve 2008'den sonraki dönem olmak üzere 3 ayrı hesaplama söz konusu olacak. Bu 3 dönemdeki hesaplar yapılıp birleştirilerek emeklinin maaşı ortaya çıkacak.
EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANACAK? KİMLER DAHA FAZLA ALACAK
Emekli maaşları hesaplanırken ilk olarak 1999 öncesindeki gün ve kazançlar dikkate alınacak ve aylık bağlama oranı ile çarpılacak.
2008 sonrası için ise yine farklı bir aylık bağlama oranı ve büyüme hızının yüzde 30'u alınacak.
Bir önceki yılın enflasyon oranı da maaş hesaplamasında ve güncellemesinde kullanılacak. Böylece bu 3 hesap toplanarak emekli maaşı oluşturulacak.
EYT'ye tabi olanlar da temelde bütün emekliliğe hak kazanmışlar gibi prim gün sayısının çok olmasına bağlı olarak değil SGK'ya bildirilen prime esas kazanca göre maaş alacak.
Mart ayında başvuran EYT'liler, emeklilik hakkı kazanacakları için nisan ayında ödenecek Ramazan Bayramı'nda da ikramiye alabilecek.
BORÇLANMA NASIL OLACAK?
TBMM gündeminde olan bir diğer yasa tasarısı ise borç yapılandırması ile ilgili. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırmasını içeren taslak ile milyonlarca vatandaşın kamuya olan tüm borçları yapılandırılacak.
Prim borcu olduğu için emekli olamayan EYT'liler yapılandırmaya başvurarak borçlarının faizlerini sildirecek, taksite böldürebilecek ve kolay ödemelerle borçtan kurtulup emekli olabilecek.
Borçlanma isteyen EYT'liler için kredi kolaylığı da sağlanacak.
EYT NE ZAMAN YASALAŞACAK?
TBMM Genel Kurul'daki görüşmelerden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasına sunulması planlanan EYT düzenlemesinin, Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaşması bekleniyor.