Merkez Bankası faiz kararını açıkladı: Piyasalar nefesini tuttu!

Merkez Bankası, piyasa beklentileri doğrultusunda faiz oranını yüzde 50'de sabit tuttu. Ekonomistler ilk faiz indirimi beklentilerini 2025 yılına erteledi. Kurul, enflasyon ve piyasa risklerini yakından izlemeye devam edecek.

2024-09-19 14:23:43

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 50'de sabit tutma kararı aldı. Bu, Merkez Bankası'nın üst üste altıncı kez faizi sabit tuttuğu anlamına geliyor. Karar metninde enflasyon beklentileri ve ekonomik dengelenmeye dair önemli açıklamalar yer aldı.

FAİZ KARARI SABİT KALDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında toplandı. Yapılan toplantı sonrasında PPK, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50'de sabit tutulmasına karar verdi. Böylece Merkez Bankası, altıncı kez faiz oranını sabit tutarak piyasaları yakından takip edeceğini belirtti.

ENFLASYON VE TALEPTEKİ DEĞİŞİMLER İNCELENDİ

Karar metninde, "Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50'de sabit tutulmasına karar vermiştir" ifadeleri yer aldı. Ağustos ayına ait enflasyon göstergelerinin incelenmesiyle, ana eğilimde belirgin bir değişim gözlemlenmediği belirtildi. Üçüncü çeyrekte yurt içi talebin yavaşlaması ve bunun enflasyonist etkisinin azalması dikkat çekti. Ayrıca, temel mal enflasyonunun sınırlı bir artış gösterdiği ancak hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte beklendiği açıklandı. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini kaydetti.

İHTİYATLI DURUŞ DEVAM EDECEK

Para politikasındaki kararlı duruş, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme yoluyla enflasyonun ana eğilimini düşürmeyi hedefliyor. Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına rağmen, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu sürdüreceğini belirtti. Sıkı para politikası duruşunun devam edeceği, enflasyonda belirgin bir bozulma olması durumunda ise para politikası araçlarının etkili bir şekilde kullanılacağı ifade edildi.

İLAVE ADIMLAR GÜNDEMDE

Karar metninde, kredi ve mevduat piyasalarındaki gelişmelerin yakından izlendiği vurgulandı. Parasal aktarım mekanizması, gerekirse ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak izlenecek ve sterilizasyon araçları kullanılmaya devam edilecektir. Kurul, enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlamaya kararlı.

İLK FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİLERİ

Anket sonuçlarına göre, ilk faiz indirimi beklentileri 2025 yılının ilk aylarına ötelenmiş durumda. Ekonomistler, ilk faiz indirimi için 2025 yılının ilk aylarını işaret ediyor. Merkez Bankası'nın Kasım ayına kadar faizi sabit tutması beklenirken, faiz indiriminin 2025'te başlayacağı öngörülüyor.

GEÇEN AY DA FAİZ SABİT KALMIŞTI

Geçen ay yapılan toplantıda da politika faizi beşinci kez yüzde 50'de sabit tutulmuştu. Merkez Bankası bu kararı ile sıkı para politikası duruşunu koruyarak ekonomik istikrarı hedefliyor.

S&P: Merkez Bankaları faizleri indirecek

Emlak Konut'tan dev ihale: Detaylar açıklandı

Emekliye banka promosyon müjdesi! Hangi banka, ne kadar promosyon veriyor?

İngiltere Merkez Bankası'ndan faiz kararı

1 Mayıs 2008 ve sonrasında sigortalı olanlar için kıdem tazminatı hakkı: Prim gün şartını tamamlayan yaşı beklemeden alabilir

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı: Piyasalar nefesini tuttu!