Dolar

33,9819

Euro

37,7526

Altın

2.812,09

Bist

9.685,49

Mevduat faizlerinde yeni oranlar belli oldu: En yüksek kazanç ne kadar?

Merkez Bankası’nın adımları ile mevduat faizlerinde yüksek oranlar korunuyor. Kısa vadeli faiz oranları yüzde 55’e yaklaştı. 1 milyon lira, 1 aylık vadede 42 bin 987 lira kazanç sağlıyor.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-09-05 08:35:23

Mevduat faizlerinde yeni oranlar belli oldu: En yüksek kazanç ne kadar?

Merkez Bankası'nın aldığı yeni adımların ardından mevduat faizleri yüksek seviyesini koruyor. Bankaların uyguladığı kısa vadeli faiz oranları yüzde 55'e yaklaştı. Peki, 1 milyon lira mevduat ne kadar kazandırıyor? İşte faiz oranlarındaki son durum ve hesaplamalar...

MEVDUAT FAİZLERİNDE YÜKSEK ORANLAR DEVAM EDİYOR

Merkez Bankası'nın adımları ile birlikte mevduat faizlerinde yüksek oranların korunmasına devam ediliyor. Analistler, gecelik faizlerin politika faizinin altına inmesine izin verilmeyeceğini belirterek, bu durumun yüksek faizlerin devam edeceğine işaret ettiğini vurguladı.

FAİZ ORANLARI AÇIKLANDI

Merkez Bankası tarafından açıklanan son verilere göre faiz oranları şu şekilde oluştu:

  • 1 aya kadar vadede yüzde 53,92
  • 3 aya kadar vadede yüzde 59,04
  • 6 aya kadar vadede yüzde 53,41
  • 1 yıla kadar vadede yüzde 52,61
  • 1 yıl ve daha uzun vadede ise yüzde 44,01 olarak gerçekleşti.

1 MİLYON LİRA NE KADAR KAZANDIRIR?

Bir milyon lira mevduatı olan bir yatırımcı, yüzde 53 faiz oranından 1 ay sonunda toplamda 42 bin 987 lira kazanç elde ediyor. Bu miktar düşük ve yüksek montanlı mevduatlar arasındaki farkın giderek açıldığını gösteriyor.

YÜKSEK BAKİYELERE DAHA YÜKSEK FAİZ

Bankalar, büyük yatırımlar yapan müşterilere daha yüksek faiz oranları sunuyor. Bu uygulama yeni olmasa da son dönemde farkın 10 puana kadar çıktığı dikkat çekiyor. Uzun vadeli mevduatlarda ise faiz oranları düşüş gösteriyor.

MERKEZ BANKASI'NIN ADIMLARI NELER?

Merkez Bankası, geçen hafta zorunlu karşılık oranlarında değişiklik yaptı. Buna göre, gerçek kişi TL mevduat oranı yüzde 60'ın üzerinde olan bankalar için yeni düzenlemeler getirildi. Bu adımlar, TL'ye geçişi ve mevduatın artırılmasını teşvik ediyor.

GECELİK FAİZLER ZİRVEDE

Ağustos ayında yüzde 50 olan gecelik faizler, Eylül ayı itibarıyla yüzde 52,99 seviyesine yükseldi ve son bir ayın zirvesine çıktı. Piyasadaki fazla TL likiditesi ise tamamen kurudu.

Haber Ara